Salaatin viljelytekniikka ja lajikkeet luonnonmukaisessa viljelyssä
Hovi, Heidi (2010)
Hovi, Heidi
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005209992
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005209992
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää eloperäisten katteiden soveltumista salaatin luonnonmukaiseen viljelyyn sekä tutkia biodynaamisesti ja luonnonmukaisesti tuotettujen salaattilajikkeiden laatua Suomen olosuhteissa. Luonnonmukaisessa salaatin viljelyssä on tärkeää löytää sopiva viljelymenetelmä ja parhaiten luonnonmukaiseen viljelyyn soveltuvat lajikkeet. Tutkimus oli osa Biodynaamisen yhdistyksen puutarhaviljelytekniikan kehittämishanketta. Biodynaaminen viljely on luonnonmukaisen viljelyn suuntaus, joka pyrkii mahdollisimman suljettuun aineiden kiertoon ja lajikkeiden monimuotoisuuteen. Kenttäkokeessa kokeiltiin lehti- ja pehmeäkeräsalaattilajikkeiden viljelyä eloperäisissä katteissa. Käytettyjä katteita olivat olki, biokalvo ja ruskea voimapaperi. Verranteena viljeltiin ilman katetta. Lehtisalaattikokeessa lajikkeina olivat Bingenheimin tuottamat ’Till’ ja ’Cerbiatta’ sekä Vitaliksen tuottamat ’Hardy’ ja ’Cantarix’. Pehmeäkeräsalaattikokeessa mukana olivat Bingenheimin tuottamat ’Skipper’ ja ’Neckarriesen’ sekä Vitaliksen tuottamat ’Matilda’ ja ’Barilla’. Opinnäytetyön kenttäkoe toteutettiin Majvikin biodynaamisella tilalla kesällä 2009. Lehtisalaattikokeessa katteiden välillä ei havaittu suuria eroja, kun taas pehmeäkeräsalaattikokeessa katteiden välillä oli tilastollisesti merkitseviä eroja. Biohajoava kalvo soveltui tutkimuksen mukaan parhaiten salaatinviljelykatteeksi. Lehtisalaattilajikkeet olivat hieman erityyppisiä lajikkeita, joten sadot erosivat toisistaan. Kaunis punainen Cantarix-lajike oli siro isoon vihreään ’Hardyyn’ verrattuna. Vihreä Till-lajike oli rapea ja hyvänmakuinen. Uusi Cerbiatta-lajike ei itänyt ensimmäisessä kylvössä lainkaan. Pehmeäkeräsalaattilajikkeiden välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa. Biodynaamisesti tuotettujen lehtisalaattilajikkeiden itämisolosuhteisiin vaikuttavia tekijöitä olisi jatkossa syytä tutkia.