Kilpailutehtävä Taitaja 2017 -finaalikilpailuun
Kuosmanen, Lasse (2018)
Kuosmanen, Lasse
Laurea-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061413880
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018061413880
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetön tarkoituksena oli luoda kilpailutehtävä Taitaja 2017 sm-kilpailun -cateringkokki lajiin. Kilpailutehtävän luomiseen kuului tehtävän reseptiikan suunnittelu sekä sen testaus. Luotu kilpailutehtävä toimi osana toukokuussa 2017 käytyä finaalia. Finaalikilpailu käytiin Helsingin messukeskuksessa monipäiväisessä Taitaja2017 -kilpailun tapahtumassa. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii Taitaja 2017 kilpailun lajiohjausryhmä.
Opinnäytetyön tavoitteina oli luoda toimiva ja haastava kilpailutehtävä, joka sopisi cateringkokki -lajin finaaliin. Finaalitehtävän vaikeusasteen määritti hotelli-, ravintola- ja cateringalan perusopintojen kiitettävään suoritukseen vaadittava osaamisen taso. Tavoitteiden täyttyminen näkyy opinnäytetyössä luodun tehtävän käytössä. Taitaja 2017 finaalikilpailun cateringkokki -lajin kilpailijat olivat ammattikouluopiskelijoita eri puolilta suomea, jotka olivat selvittäneet tiensä finaaliin erinäisten ennakkotehtävien sekä semifinaalin kautta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään cateringkokin osaamisvaatimuksia ammattikoulun opintosuunnitelman mukaisesti. Teoriaosuus käsittelee myös oppimista, sillä oppiminen on keskeisessä osassa opinnäytetyön teoriakehikkoa ja oppimisen määrittely auttoi kehittämään sopivan finaalitehtävän.
Opinnäytetyön toiminnallista osuutta esitellään teoriaan perustuvan finaalitehtävän reseptiikan luomisen ja testauksen muodossa. Teoriapohja on viitekehyksenä luodulle reseptiikalle. Luodun kilpailutehtävän onnistuminen todettiin Helsingin messukeskuksessa toukokuussa 2017 käydyssä finaalissa.
Opinnäytetyön tavoitteina oli luoda toimiva ja haastava kilpailutehtävä, joka sopisi cateringkokki -lajin finaaliin. Finaalitehtävän vaikeusasteen määritti hotelli-, ravintola- ja cateringalan perusopintojen kiitettävään suoritukseen vaadittava osaamisen taso. Tavoitteiden täyttyminen näkyy opinnäytetyössä luodun tehtävän käytössä. Taitaja 2017 finaalikilpailun cateringkokki -lajin kilpailijat olivat ammattikouluopiskelijoita eri puolilta suomea, jotka olivat selvittäneet tiensä finaaliin erinäisten ennakkotehtävien sekä semifinaalin kautta.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään cateringkokin osaamisvaatimuksia ammattikoulun opintosuunnitelman mukaisesti. Teoriaosuus käsittelee myös oppimista, sillä oppiminen on keskeisessä osassa opinnäytetyön teoriakehikkoa ja oppimisen määrittely auttoi kehittämään sopivan finaalitehtävän.
Opinnäytetyön toiminnallista osuutta esitellään teoriaan perustuvan finaalitehtävän reseptiikan luomisen ja testauksen muodossa. Teoriapohja on viitekehyksenä luodulle reseptiikalle. Luodun kilpailutehtävän onnistuminen todettiin Helsingin messukeskuksessa toukokuussa 2017 käydyssä finaalissa.