Salaattibaarien hygienia ja tuotteiden mikrobiologinen laatu Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon toimialueella
Saranpää, Tuomas (2018)
Saranpää, Tuomas
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018062014164
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018062014164
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää salaattibaarien hygieniaa ja tuotteiden mikrobiologista laatua sekä salaattibaarien toimintaa tutkituissa kohteissa.
Tutkimus tehtiin kesällä 2017 Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon toimialueella. Kohteina oli myymälät ja kahvilat, joissa oli salaattibaari. Yhteensä tutkimuskohteita oli 25, joista kaikista otettiin elintarvike- ja pintapuhtausnäytteitä. Lisäksi henkilökuntaa haastateltiin salaattibaarin toimintaa koskevista asioista.
Työssä selvisi, että myymälöiden tulisi parantaa salaattibaarin toimintaa koskevia asioita. Lämpötilan seurannassa oli puutteita useassa paikassa ja salaattibaarikalusteen valvonnassa oli monessa kohteessa parannettavaa, sillä kaluste oli sijoitettu sellaiseen paikkaan, ettei se ollut valvottavissa.
Tutkimuksen elintarvikenäytteistä oli mikrobiologiselta laadulta hyviä 81 %, välttäviä 6 % ja huonoja 13 %. Tutkituista elintarvikenäytteistä huonoksi arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan yksi kasvisnäyte, seitsemän lihanäytettä, yksi kalanäyte, kaksi äyriäisnäytettä ja yksi riisi-, pasta- ja nuudelinäyte. Salaattibaarikalusteen pinnoilta otetuista pintapuhtausnäytteistä 91 % oli hyviä ja 9 % välttäviä. Lisäksi tutkittujen salaattibaarien ottimista 27 oli pintapuhtausnäytteiden tulosten mukaan hyviä, välttäviä yksi ja huonoja yksi.
Tutkimus tehtiin kesällä 2017 Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon toimialueella. Kohteina oli myymälät ja kahvilat, joissa oli salaattibaari. Yhteensä tutkimuskohteita oli 25, joista kaikista otettiin elintarvike- ja pintapuhtausnäytteitä. Lisäksi henkilökuntaa haastateltiin salaattibaarin toimintaa koskevista asioista.
Työssä selvisi, että myymälöiden tulisi parantaa salaattibaarin toimintaa koskevia asioita. Lämpötilan seurannassa oli puutteita useassa paikassa ja salaattibaarikalusteen valvonnassa oli monessa kohteessa parannettavaa, sillä kaluste oli sijoitettu sellaiseen paikkaan, ettei se ollut valvottavissa.
Tutkimuksen elintarvikenäytteistä oli mikrobiologiselta laadulta hyviä 81 %, välttäviä 6 % ja huonoja 13 %. Tutkituista elintarvikenäytteistä huonoksi arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan yksi kasvisnäyte, seitsemän lihanäytettä, yksi kalanäyte, kaksi äyriäisnäytettä ja yksi riisi-, pasta- ja nuudelinäyte. Salaattibaarikalusteen pinnoilta otetuista pintapuhtausnäytteistä 91 % oli hyviä ja 9 % välttäviä. Lisäksi tutkittujen salaattibaarien ottimista 27 oli pintapuhtausnäytteiden tulosten mukaan hyviä, välttäviä yksi ja huonoja yksi.