Ravitsemuksen merkitys masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa
Peura, Annu (2018)
Peura, Annu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018090914972
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018090914972
Tiivistelmä
Masennuksesta kärsii Suomessa vuosittain 4-5% väestöstä. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kerätä tuoreinta tutkimustietoa ravitsemuksen merkityksestä masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Tavoitteena on, että ravitsemuksen osuus masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa tiedostettaisiin ja tietoa hyödynnettäisiin hoitotyön ohjaustilanteissa. Opinnäytetyö tuotettiin vuosien 2017-2018 aikana soveltaen kuvailevan kirjallisuuskatsauksen menetelmää. Kirjallisuuskatsaus koostuu tutkimuskysymyksestä, käsitteiden määrittelystä, aineiston hausta, tutkimusten valinnasta ja analysoinnista, sekä tulosten esittämisestä. Aineistoa haettiin PubMedistä, Chinahlista, sekä Medicistä. Tutkimusten laadullinen analysointi suoritettiin teemoittelun avulla.
Opinnäytetyöhön valituissa artikkeleissa käsiteltiin masennuksen ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä eri näkökulmista. Tuloksista nousi esille, että terveellinen ruokavalio ehkäisee masennusta, sekä puolestaan epäterveellinen ruokavalio lisää sen riskiä. Terveellinen ruokavalio sisälsi runsaasti kuituja, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyvää, vähärasvaisia maitotuotteita, hyvälaatuisia rasvoja, sekä kalaa ja lihaa. Epäterveellinen ruokavalio puolestaan sisälsi runsaasti prosessoitua lihaa, raffinoituja viljoja, tyydyttynyttä rasvaa, sokeria, sekä eineksiä. Tutkimusten perusteella riskiä masennukseen lisäsivät runsas sokerin ja makeutusaineiden saanti, ruokavalion korkea glykemiaindeksi ja glykeeminen lasti, sekä matalat B12- ja D-vitamiinitasot. Masennusta ehkäisivät riittävä folaatin saanti, sekä probiootit. Toisaalta löytyi myös tuloksia, joiden mukaan B12-, ja D-vitamiinitasoilla, sekä probiooteilla ei olisi yhteyttä masennukseen. Lisäksi suoliston mikrobiomin kunnon ja masennuksen välinen yhteys hiirillä löydettiin eräässä tutkimuksessa.
Tuloksista saatua tietoa voidaan hyödyntää hoitotyön ohjaustilanteissa.
Opinnäytetyöhön valituissa artikkeleissa käsiteltiin masennuksen ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä eri näkökulmista. Tuloksista nousi esille, että terveellinen ruokavalio ehkäisee masennusta, sekä puolestaan epäterveellinen ruokavalio lisää sen riskiä. Terveellinen ruokavalio sisälsi runsaasti kuituja, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyvää, vähärasvaisia maitotuotteita, hyvälaatuisia rasvoja, sekä kalaa ja lihaa. Epäterveellinen ruokavalio puolestaan sisälsi runsaasti prosessoitua lihaa, raffinoituja viljoja, tyydyttynyttä rasvaa, sokeria, sekä eineksiä. Tutkimusten perusteella riskiä masennukseen lisäsivät runsas sokerin ja makeutusaineiden saanti, ruokavalion korkea glykemiaindeksi ja glykeeminen lasti, sekä matalat B12- ja D-vitamiinitasot. Masennusta ehkäisivät riittävä folaatin saanti, sekä probiootit. Toisaalta löytyi myös tuloksia, joiden mukaan B12-, ja D-vitamiinitasoilla, sekä probiooteilla ei olisi yhteyttä masennukseen. Lisäksi suoliston mikrobiomin kunnon ja masennuksen välinen yhteys hiirillä löydettiin eräässä tutkimuksessa.
Tuloksista saatua tietoa voidaan hyödyntää hoitotyön ohjaustilanteissa.