Erityisruokavalioiden yhteys suorituskykyyn : näkökulmana nuoren kilpaurheilijan kokemus
Sillanpää, Elina; Taka-Anttila, Johanna (2018)
Sillanpää, Elina
Taka-Anttila, Johanna
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092115299
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092115299
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin kilpaurheilijoiden kokemaa erityisruokavalioiden merkitystä suorituskyvylle sekä sitä, miten he kokevat erityisruokavalion suhteessa harjoitteluun ja kilpailumatkoihin. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Turun Urheiluakatemia ja tutkimukseen osallistuneet kilpaurheilijat olivat akatemian opiskelijoita.
Erityisruokavalioita noudatetaan terveydellisistä tai elämäntapaan liittyvistä syistä. Oikea ravitsemus, lepo ja harjoittelu oikeissa suhteissa ovat kilpaurheilijan fyysiselle kehitykselle tärkeitä.
Erityisruokavaliota noudattaessa puuttuvat ravintoaineet tulee korvata ruokavalioon sopivilla vaihtoehdoilla, jotta optimaalinen ravitsemus onnistuu. Oikea syöminen tehostaa harjoittelua parantamalla kestävyyttä ja lisäämällä voimantuottoa sekä auttaa suojelemaan lihaskudosta harjoittelun aiheuttamalta liialliselta rasitukselta.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin teemahaastatteluina teoriapohjasta muodostettujen teemojen perusteella. Haastatteluaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysimenetelmällä, jossa pyrittiin löytämään yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia suorituskyvyn ja erityisruokavalion välille tiivistämällä aineistoa ala- ja yläluokkiin kuvaamaan tutkittavaa ilmiötä.
Kilpaurheilijat kokivat erityisruokavalion vaikuttaneen parantavasti suorituskykyyn riippumatta siitä, oliko erityisruokavalion noudattamisen syy terveydellinen tai elämäntapaan liittyvä syy. Erityisruokavalion noudattamisen myötä kilpaurheilijat kokivat ruokailutottumusten sekä elämäntapojen muuttuneen paremmiksi. Erityisruokavalion merkitys suorituskykyyn koettiin niin positiivisena, neutraalina kuin negatiivisenakin asiana. Sekä ravitsemuksellisten että ulkopuolisten tekijöiden koettiin vaikuttavan harjoitteluun ja kilpailumatkoihin.
Fysioterapeutti on toimintakyvyn ammattilainen, joka ymmärtää levon, ravitsemuksen ja harjoittelun tärkeyden kilpaurheilijoille. Ravitsemuksen tärkeyttä ei voi liiaksi painottaa, sillä se on yhteydessä sairastuvuuteen ja suorituskykyyn. Erityisruokavalio koetaan voimaannuttavana ja sen vaikutuksen suorituskykyyn positiivisesti kehittävänä. Fysioterapiassa tulisi kiinnittää enemmän huomiota suorituskyvyn lisäksi ravitsemuksellisiin seikkoihin fyysisen ja toiminnallisen harjoittelun ohella.
Jatkotutkimukset voisivat paneutua yksityiskohtaisemmin tiettyyn erityisruokavalioon ja sen yhteyteen koskien urheilusuoritusta tai miten terveydelliset syyt koetaan suhteessa suorituskykyyn. Lisäksi tutkimusta voisi tehdä siitä, millaisia muutoksia suorituskykyyn koetaan syntyvän ruokavaliomuutoksen yhteydessä, kun siirrytään yleisruokavaliosta erityisruokavalioon.
Erityisruokavalioita noudatetaan terveydellisistä tai elämäntapaan liittyvistä syistä. Oikea ravitsemus, lepo ja harjoittelu oikeissa suhteissa ovat kilpaurheilijan fyysiselle kehitykselle tärkeitä.
Erityisruokavaliota noudattaessa puuttuvat ravintoaineet tulee korvata ruokavalioon sopivilla vaihtoehdoilla, jotta optimaalinen ravitsemus onnistuu. Oikea syöminen tehostaa harjoittelua parantamalla kestävyyttä ja lisäämällä voimantuottoa sekä auttaa suojelemaan lihaskudosta harjoittelun aiheuttamalta liialliselta rasitukselta.
Opinnäytetyön aineisto kerättiin teemahaastatteluina teoriapohjasta muodostettujen teemojen perusteella. Haastatteluaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysimenetelmällä, jossa pyrittiin löytämään yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia suorituskyvyn ja erityisruokavalion välille tiivistämällä aineistoa ala- ja yläluokkiin kuvaamaan tutkittavaa ilmiötä.
Kilpaurheilijat kokivat erityisruokavalion vaikuttaneen parantavasti suorituskykyyn riippumatta siitä, oliko erityisruokavalion noudattamisen syy terveydellinen tai elämäntapaan liittyvä syy. Erityisruokavalion noudattamisen myötä kilpaurheilijat kokivat ruokailutottumusten sekä elämäntapojen muuttuneen paremmiksi. Erityisruokavalion merkitys suorituskykyyn koettiin niin positiivisena, neutraalina kuin negatiivisenakin asiana. Sekä ravitsemuksellisten että ulkopuolisten tekijöiden koettiin vaikuttavan harjoitteluun ja kilpailumatkoihin.
Fysioterapeutti on toimintakyvyn ammattilainen, joka ymmärtää levon, ravitsemuksen ja harjoittelun tärkeyden kilpaurheilijoille. Ravitsemuksen tärkeyttä ei voi liiaksi painottaa, sillä se on yhteydessä sairastuvuuteen ja suorituskykyyn. Erityisruokavalio koetaan voimaannuttavana ja sen vaikutuksen suorituskykyyn positiivisesti kehittävänä. Fysioterapiassa tulisi kiinnittää enemmän huomiota suorituskyvyn lisäksi ravitsemuksellisiin seikkoihin fyysisen ja toiminnallisen harjoittelun ohella.
Jatkotutkimukset voisivat paneutua yksityiskohtaisemmin tiettyyn erityisruokavalioon ja sen yhteyteen koskien urheilusuoritusta tai miten terveydelliset syyt koetaan suhteessa suorituskykyyn. Lisäksi tutkimusta voisi tehdä siitä, millaisia muutoksia suorituskykyyn koetaan syntyvän ruokavaliomuutoksen yhteydessä, kun siirrytään yleisruokavaliosta erityisruokavalioon.