Sormiruokaa terveellisesti ja turvallisesti : Sormiruokakurssi pienten lasten vanhemmille
Kotila, Sari (2018)
Kotila, Sari
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092715467
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018092715467
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli toteuttaa sormiruokakurssi pienten lasten vanhemmille sekä tuottaa opasvihkonen pienten lasten ravitsemuksesta ja sormiruokailusta. Sormiruokakurssin tavoitteena oli tuoda tietoa sormiruokailun hyödyistä ja vähentää pienten lasten vanhempien epätietoisuutta sormiruokailun haitoista kuten tukehtumisriskistä ja riittämättömästä energian ja ravintoaineiden saannista. Sormiruokakurssin tavoitteena oli myös rohkaista ja neuvoa vanhempia valmistamaan, elintarvikehygienia huomioiden, ravitsevaa ja monipuolista kotiruokaa lapsille valmiiden soseruokien sijaan.
Työ rajattiin kokonaisuudessaan siten, että keskityttiin lasten ravitsemussuosituksissa imeväisikäisen ravitsemussuosituksiin, koska siinä iässä sormiruokailu yleensä aloitetaan. Sormiruokailuosiossa keskityttiin enemmän sormiruokailun aloittamiseen ja siihen liittyviin asioihin mm. ruokavalintoihin.
Sormiruokakurssi toteutettiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pateniemen paikallisyhdistyksen perhekahvilassa. Kurssi koostui teoriaosuudesta ja sormiruokien valmistamisesta käytännössä. Kaikille kurssille osallistujille jaettiin kehittämistyön tuloksena syntynyt opasvihkonen sormiruokailusta.
Palautekyselyn perusteella kaikki viisi kurssille osallistunutta olivat tyytyväisiä kurssin järjestelyihin. He kokivat saaneensa kurssilta uusia ideoita sormiruoan valmistamiseen ja kurssin innostaneen heitä toteuttamaan sormiruokailua jatkossakin.
Työ rajattiin kokonaisuudessaan siten, että keskityttiin lasten ravitsemussuosituksissa imeväisikäisen ravitsemussuosituksiin, koska siinä iässä sormiruokailu yleensä aloitetaan. Sormiruokailuosiossa keskityttiin enemmän sormiruokailun aloittamiseen ja siihen liittyviin asioihin mm. ruokavalintoihin.
Sormiruokakurssi toteutettiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pateniemen paikallisyhdistyksen perhekahvilassa. Kurssi koostui teoriaosuudesta ja sormiruokien valmistamisesta käytännössä. Kaikille kurssille osallistujille jaettiin kehittämistyön tuloksena syntynyt opasvihkonen sormiruokailusta.
Palautekyselyn perusteella kaikki viisi kurssille osallistunutta olivat tyytyväisiä kurssin järjestelyihin. He kokivat saaneensa kurssilta uusia ideoita sormiruoan valmistamiseen ja kurssin innostaneen heitä toteuttamaan sormiruokailua jatkossakin.