Työn kuormittavuuden ilmeneminen ravintolaosastolla
Åkerberg, Emilia (2018)
Åkerberg, Emilia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018110716766
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018110716766
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö toteutettiin toimeksiantona yritys x ravintolaosastolle. Työn tavoitteena on selvittää, kuinka kuormittavaa työ ravintolaosastolla on ja löytää syitä, miksi työtä pidetään kuormittavana sekä ratkaisuehdotuksia työntekijöiltä esimiehille työn kuormittavuuden vähentämiseksi osastolla. Opinnäytetyö toteutettiin yritys x:n tarpeesta ja toiveesta sekä tekijän omasta kiinnostuksesta aihetta kohtaan.
Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa kvantitatiivisella ja kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Ensin ravintolaosaston henkilökunnalle jaettiin kyselylomake, jolla kartoitettiin yleisesti kuormittavuuden syitä. Tämän jälkeen osalle henkilökuntaa tehtiin haastatteluja, joiden avulla päästiin syventymään aiheeseen ja löydettiin ratkaisuehdotuksia. Saaduista tuloksista selviää, että kuormittavuuden päällimmäisiä syitä ovat fyysiset työtehtävät, kiire työvuoroissa ja työpaikan ilmapiiri. Työssä tuli ilmi myös muita tärkeitä kuormittavuudelle nimettyjä syitä ja epäkohtia työpaikasta.
Ravintolaosaston työntekijät osallistuivat opinnäytetyöhön hyvin omalla panoksellaan ja mielenkiinnollaan, joten tutkimuksesta saatiin luotettava ja vastauksista rehellisiä sekä avoimia. Ratkaisuehdotuksia henkilöstö sai esittää halutessaan jo kyselylomakkeella, mutta haastatteluvaiheessa niitä kysyttiin jokaiselta siihen osallistuvalta työntekijältä. Ratkaisuksi kuormittavuuden vähentämiselle henkilöstö toivoi työtehtävien uudelleen aikataulutusta ja organisointia, kiireisiin työvuoroihin lisää henkilökuntaa, enemmän apua vuorossa olevalta esimieheltä erityisesti iltasiivouksiin sekä ryhmäyttävää toimintaa avoimuuden ja me-hengen lisäämiseksi osaston sisällä. Yleisesti monet olivat niin kyselylomakkeen kuin haastattelujenkin perusteella huolissaan työpaikan ja työyhteisön kunnosta vastaushetkellä ja toivoivat siihen parannusta työhyvinvoinnin parantumiseksi osastolla.
Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa kvantitatiivisella ja kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä. Ensin ravintolaosaston henkilökunnalle jaettiin kyselylomake, jolla kartoitettiin yleisesti kuormittavuuden syitä. Tämän jälkeen osalle henkilökuntaa tehtiin haastatteluja, joiden avulla päästiin syventymään aiheeseen ja löydettiin ratkaisuehdotuksia. Saaduista tuloksista selviää, että kuormittavuuden päällimmäisiä syitä ovat fyysiset työtehtävät, kiire työvuoroissa ja työpaikan ilmapiiri. Työssä tuli ilmi myös muita tärkeitä kuormittavuudelle nimettyjä syitä ja epäkohtia työpaikasta.
Ravintolaosaston työntekijät osallistuivat opinnäytetyöhön hyvin omalla panoksellaan ja mielenkiinnollaan, joten tutkimuksesta saatiin luotettava ja vastauksista rehellisiä sekä avoimia. Ratkaisuehdotuksia henkilöstö sai esittää halutessaan jo kyselylomakkeella, mutta haastatteluvaiheessa niitä kysyttiin jokaiselta siihen osallistuvalta työntekijältä. Ratkaisuksi kuormittavuuden vähentämiselle henkilöstö toivoi työtehtävien uudelleen aikataulutusta ja organisointia, kiireisiin työvuoroihin lisää henkilökuntaa, enemmän apua vuorossa olevalta esimieheltä erityisesti iltasiivouksiin sekä ryhmäyttävää toimintaa avoimuuden ja me-hengen lisäämiseksi osaston sisällä. Yleisesti monet olivat niin kyselylomakkeen kuin haastattelujenkin perusteella huolissaan työpaikan ja työyhteisön kunnosta vastaushetkellä ja toivoivat siihen parannusta työhyvinvoinnin parantumiseksi osastolla.