Herttoniemen vastaanottoyksikön asiakkaiden näkemyksiä ravitsemuksestaan ja ruokatottumuksistaan : "Puurolla ja makkaralla ylläpidetään henkeämme"
Bacinovic, Nerminka (2010)
Bacinovic, Nerminka
Diakonia-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005037620
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005037620
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Bacinovic, Nerminka. Herttoniemen vastaanottoyksikön asiakkaiden näkemyksiä ravitsemuksestaan ja ruokatottumuksistaan.”Puurolla ja makkaralla ylläpidetään henkeämme”. Helsinki, kevät 2010. s 50, liitettä 4
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma, Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK).
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Herttoniemen vastaanotonyksikön asiakkaiden näkemyksiä ravitsemuksestaan ja ruokatottumuksistaan. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Asunnottomien palvelujen kehittämisyksikön projektipäällikön Sanna Sunikan ja hankkeeseen osallistuvan lääkärin Agnes Stenius-Ayoaden kanssa. Tutkimukseni taustalla oli Asunnottomien palvelujen kehittämisyksikön hanke 2007–2008, jossa selvitettiin pääkaupunkiseudun asunnottomien vastaanottoyksiköiden asiakkaiden terveydentilaa ja sosiaalista tilannetta sekä heidän palvelutarpeensa. Hankkeessa oli mukana sekä sosiaali- että terveysalan ammattilaisia. Hankkeen tulokset julkistettiin 2009. Tutkimukseni oli myös pyrkimys lähestyä asunnottomuuden moniulotteisuutta tuomalla lisää tietoa asunnottomien ravitsemuksesta.
Tutkimus on kvalitatiivinen. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena. Haastattelin kymmentä Herttoniemen vastaanottoyksikön asiakasta. Haastattelut nauhoitin ja litteroin. Aineiston analyysimenetelmänä käytin sisällön analyysia.
Tutkimuksen tuloksien mukaan haastatellut söivät useimmiten puuroa ja makkaraa. Enimmäkseen he joivat väkeviä alkoholijuomia. Ruoka oli perustarpeiden tyydyttämistä ja se merkitsi elämää. He söivät yksin. Terveellistä ja monipuolista ruokaa haastatellut saivat ainoastaan ruokapaikoista, joissa tarjotaan edullista lämmintä ruokaa, kuten Itäkeskuksen Aurinko, Stoori, Pääskylänrinteen päiväkeskus jne. Kaupasta haettiin tarjousruokia, useimmiten kananuggetteja, jauhelihapihvejä, tonnikalapurkkeja. Omasta mielestään vastaanottoyksikön asiakkaat söivät riittävästi ja terveellisesti olosuhteisiin nähden. He kaipasivat myös mahdollisuutta tehdä itse ruokaa. Ruoka oli joskus myös ollut nautinto, kun oli perhe, kun oli ystäviä, kun oli koti. Tutkimustuloksista tuli ilmi vastaanottoyksikön asiakkaiden tietoisuus terveellisestä ravitsemuksesta ja sen yhteydestä eri sairauksiin.
Tutkimukseni antaa ideoita vastaanottoyksiköiden kehittämiseksi, esim. voitaisiin tarjota majoituspaikka, jonka yhteydessä tarjotaan samalla ruokaa ja voitaisiin siellä myös tarjota joskus mahdollisuus tehdä itsekin ruokaa. Vastaanottoyksiköissä pitäisi kiinnittää vielä enemmän huomiotta siihen, millä tavalla voidaan auttaa vastaanottoyksiköiden asiakkaita heidän päihderiippuvuudessaan ja yrittää tarjota heille siihen vaihtoehtoja. Päihteiden suurkulutus on tämän tutkimuksen valossa yksi tärkeimmistä syistä, miksi vastaanottoyksikön asiakkaat syövät huonosti ja epäterveellisesti.
Asiasanat: asunnottomuus, ravitsemus, asunnottomat, ruokatottumukset, kvalitatiivinen tutkimus
Bacinovic, Nerminka. Herttoniemen vastaanottoyksikön asiakkaiden näkemyksiä ravitsemuksestaan ja ruokatottumuksistaan.”Puurolla ja makkaralla ylläpidetään henkeämme”. Helsinki, kevät 2010. s 50, liitettä 4
Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki. Hoitotyön koulutusohjelma, Hoitotyön suuntautumisvaihtoehto, sairaanhoitaja (AMK).
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Herttoniemen vastaanotonyksikön asiakkaiden näkemyksiä ravitsemuksestaan ja ruokatottumuksistaan. Tutkimus tehtiin yhteistyössä Asunnottomien palvelujen kehittämisyksikön projektipäällikön Sanna Sunikan ja hankkeeseen osallistuvan lääkärin Agnes Stenius-Ayoaden kanssa. Tutkimukseni taustalla oli Asunnottomien palvelujen kehittämisyksikön hanke 2007–2008, jossa selvitettiin pääkaupunkiseudun asunnottomien vastaanottoyksiköiden asiakkaiden terveydentilaa ja sosiaalista tilannetta sekä heidän palvelutarpeensa. Hankkeessa oli mukana sekä sosiaali- että terveysalan ammattilaisia. Hankkeen tulokset julkistettiin 2009. Tutkimukseni oli myös pyrkimys lähestyä asunnottomuuden moniulotteisuutta tuomalla lisää tietoa asunnottomien ravitsemuksesta.
Tutkimus on kvalitatiivinen. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena. Haastattelin kymmentä Herttoniemen vastaanottoyksikön asiakasta. Haastattelut nauhoitin ja litteroin. Aineiston analyysimenetelmänä käytin sisällön analyysia.
Tutkimuksen tuloksien mukaan haastatellut söivät useimmiten puuroa ja makkaraa. Enimmäkseen he joivat väkeviä alkoholijuomia. Ruoka oli perustarpeiden tyydyttämistä ja se merkitsi elämää. He söivät yksin. Terveellistä ja monipuolista ruokaa haastatellut saivat ainoastaan ruokapaikoista, joissa tarjotaan edullista lämmintä ruokaa, kuten Itäkeskuksen Aurinko, Stoori, Pääskylänrinteen päiväkeskus jne. Kaupasta haettiin tarjousruokia, useimmiten kananuggetteja, jauhelihapihvejä, tonnikalapurkkeja. Omasta mielestään vastaanottoyksikön asiakkaat söivät riittävästi ja terveellisesti olosuhteisiin nähden. He kaipasivat myös mahdollisuutta tehdä itse ruokaa. Ruoka oli joskus myös ollut nautinto, kun oli perhe, kun oli ystäviä, kun oli koti. Tutkimustuloksista tuli ilmi vastaanottoyksikön asiakkaiden tietoisuus terveellisestä ravitsemuksesta ja sen yhteydestä eri sairauksiin.
Tutkimukseni antaa ideoita vastaanottoyksiköiden kehittämiseksi, esim. voitaisiin tarjota majoituspaikka, jonka yhteydessä tarjotaan samalla ruokaa ja voitaisiin siellä myös tarjota joskus mahdollisuus tehdä itsekin ruokaa. Vastaanottoyksiköissä pitäisi kiinnittää vielä enemmän huomiotta siihen, millä tavalla voidaan auttaa vastaanottoyksiköiden asiakkaita heidän päihderiippuvuudessaan ja yrittää tarjota heille siihen vaihtoehtoja. Päihteiden suurkulutus on tämän tutkimuksen valossa yksi tärkeimmistä syistä, miksi vastaanottoyksikön asiakkaat syövät huonosti ja epäterveellisesti.
Asiasanat: asunnottomuus, ravitsemus, asunnottomat, ruokatottumukset, kvalitatiivinen tutkimus