Nuoren vastavalmistuneen tarjoilijan kokemuksia ja näkemyksiä itsestään työntekijänä, sitoutumisesta työpaikkaan ja perehdytyksestä
Griffith, Tanja (2018)
Griffith, Tanja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111817369
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111817369
Tiivistelmä
Opinnäytetyö kertoo Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta valmistuneista tarjoilijoista. Opinnäytetyön teoreettisessa viitekehyksessä keskitytään nuoriin ja heidän motivaatioonsa tehdä työtä sekä perehdyttämisestä ja sitoutumisesta työhön.
Kirjoittajalla on vankka kokemus perehdyttämisestä useiden työvuosien ajalta. Kirjoittaja on ottanut näistä kokemuksista ja kirjallisuudesta ajatuksia siihen, mikä olisi perehdytyksessä nuorelle vastavalmistuneelle tärkeintä, ja mitkä asiat yrityksessä jo työskennelleiden olisi hyvä ottaa huomioon nuoria työntekijöitä perehdytettäessä.
Asian selventämiseksi suoritettiin teemahaastattelu lokakuun 2018 alussa, jossa haastateltiin viittä vasta valmistunutta työuran aloittanutta tarjoilijaa. Haastattelussa selvitettiin heidän näkemyksiään siitä, millaisia he ovat työntekijöinä, olivatko he valmiita sitoutumaan yritykseen ja kokivatko he ensimmäisten työpaikkojensa perehdytyksen olevan riittävää.
Haastattelun tuloksista voidaan päätellä, että perehdytykseen ei ole kaikissa yrityksissä panostettu tarpeeksi ja osa nuorista kokee sen riittämättömäksi ja liian nopeaksi. Nuoret haluavat tehdä töitä ja mahdollisuuden onnistua siinä. Hyvä työilmapiiri ja -työkaverit saavat nuoret paremmin sitoutumaan yritykseen.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Toimeksiantajaa kiinnostaa ammattioppilaitoksesta valmistuneen opiskelijan ensiaskeleet työelämässä, sillä oppilaitoksen rahoituksesta osa muodostuu tulevaisuudessa valmistuneen työelämään sijoittumisesta. Työssä herätellään ajatuksia siitä, mitä asioita oppilaitoksen tulisi ottaa huomioon, jotta nuoren työura käynnistyisi mahdollisimman sujuvasti?
Kirjoittajalla on vankka kokemus perehdyttämisestä useiden työvuosien ajalta. Kirjoittaja on ottanut näistä kokemuksista ja kirjallisuudesta ajatuksia siihen, mikä olisi perehdytyksessä nuorelle vastavalmistuneelle tärkeintä, ja mitkä asiat yrityksessä jo työskennelleiden olisi hyvä ottaa huomioon nuoria työntekijöitä perehdytettäessä.
Asian selventämiseksi suoritettiin teemahaastattelu lokakuun 2018 alussa, jossa haastateltiin viittä vasta valmistunutta työuran aloittanutta tarjoilijaa. Haastattelussa selvitettiin heidän näkemyksiään siitä, millaisia he ovat työntekijöinä, olivatko he valmiita sitoutumaan yritykseen ja kokivatko he ensimmäisten työpaikkojensa perehdytyksen olevan riittävää.
Haastattelun tuloksista voidaan päätellä, että perehdytykseen ei ole kaikissa yrityksissä panostettu tarpeeksi ja osa nuorista kokee sen riittämättömäksi ja liian nopeaksi. Nuoret haluavat tehdä töitä ja mahdollisuuden onnistua siinä. Hyvä työilmapiiri ja -työkaverit saavat nuoret paremmin sitoutumaan yritykseen.
Opinnäytetyön toimeksiantaja on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Toimeksiantajaa kiinnostaa ammattioppilaitoksesta valmistuneen opiskelijan ensiaskeleet työelämässä, sillä oppilaitoksen rahoituksesta osa muodostuu tulevaisuudessa valmistuneen työelämään sijoittumisesta. Työssä herätellään ajatuksia siitä, mitä asioita oppilaitoksen tulisi ottaa huomioon, jotta nuoren työura käynnistyisi mahdollisimman sujuvasti?