Sirkkojen hyväksyttävyys ravintolaruuaksi
Åhman, Mona; Luokkala, Neea (2018)
Åhman, Mona
Luokkala, Neea
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111817406
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018111817406
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin kotisirkkojen hyväksyttävyyttä ravintolaruuaksi. Opinnäytetyön aiheen valinta syntyi, kun Evira vapautti 1.1.2018 kotisirkan elintarvikemarkkinoille Suomessa. Opinnäytetyön empiirinen osa toteutettiin helmikuussa 2018 ja asiantuntijahaastattelu toukokuussa 2018.
Opinnäytetyössä tutkitan millä perusteella, missä muodossa ja millä reseptiikalla sirkkaruoka hyväksytään. Opinnäytetyön toimeksiantaja on espoolainen EntoCube Oy, joka on hyönteisten kasvatukseen erikoistunut yritys, joka painottuu kotisirkkaan (Acheta Domesticus).
Asiaa tutkitaan empiirisesti järjestämällä pop up -ravintola Haagan kampuksella, jossa tarjoiltiin kahta sirkka-annosta ja järjestettiin kysely restonomiopiskelijoille, sekä tehtiin strukturoitu asiantuntijahaastattelu ravintoloitsija Henri Alénille. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä mielipiteitä sirkka- ja hyönteisruuasta tulevilta hotelli- ja ravintola-alan päättäjiltä. Näin saatiin tietoa, miten he tekevät päätöksiä omissa valinnoissaan vapaa-ajallaan ja töissä. Haastattelun tarkoituksena oli saada tietoa sirkkaruuasta ravintola-alan asiantuntijalta, joka itse käyttää sirkkoja annoksissaan.
Tutkimuksessamme selvisi, että sirkkaruuan saaminen osaksi normaalia ruokavaliota vie aikaa, mutta ilmastonmuutokseen ja väestön liikakasvuun liittyvien ongelmien myötä vaihtoehtoisten proteiininlähteiden hyväksyminen ja kehittäminen tulee olemaan lähes väistämätöntä, ja sirkkojen ominaisuudet kasvatuksessa ja ravintoarvoiltaan tulevat nousemaan arvoonsa.
Tällä hetkellä on muutamia kokeellisia ja tietä näyttäviä ravintoloita, joissa sirkkoja tarjoillaan tai oletettavasti voitaisiin tulla tarjoilemaan. Kysynnän täytyy kuitenkin kasvaa huomattavasti, ennen kuin sirkkojen massatuotantoa voidaan kehittää ja sitä kautta saadaan tuotettua ravintoloille.
Restonomiopiskelijat suhtautuivat pop up -ravintolassa tarjoiltuun annoksiin ja sirkkaruuan tulevaisuuteen todella myönteisesti, mutta vastaajien joukko koostui vain pienestä, uskaliaasta osasta verrattuna siihen, kuinka monta vastaajaa olisi ollut mahdollista saada. Se kertoo hyvin yleisestä mielipiteestä sirkka- ja hyönteisruokaa kohtaa – ei olla vielä valmiita ja ruokaneofobiaa hyönteisruokaa kohtaan löytyy.
Opinnäytetyössä tutkitan millä perusteella, missä muodossa ja millä reseptiikalla sirkkaruoka hyväksytään. Opinnäytetyön toimeksiantaja on espoolainen EntoCube Oy, joka on hyönteisten kasvatukseen erikoistunut yritys, joka painottuu kotisirkkaan (Acheta Domesticus).
Asiaa tutkitaan empiirisesti järjestämällä pop up -ravintola Haagan kampuksella, jossa tarjoiltiin kahta sirkka-annosta ja järjestettiin kysely restonomiopiskelijoille, sekä tehtiin strukturoitu asiantuntijahaastattelu ravintoloitsija Henri Alénille. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä mielipiteitä sirkka- ja hyönteisruuasta tulevilta hotelli- ja ravintola-alan päättäjiltä. Näin saatiin tietoa, miten he tekevät päätöksiä omissa valinnoissaan vapaa-ajallaan ja töissä. Haastattelun tarkoituksena oli saada tietoa sirkkaruuasta ravintola-alan asiantuntijalta, joka itse käyttää sirkkoja annoksissaan.
Tutkimuksessamme selvisi, että sirkkaruuan saaminen osaksi normaalia ruokavaliota vie aikaa, mutta ilmastonmuutokseen ja väestön liikakasvuun liittyvien ongelmien myötä vaihtoehtoisten proteiininlähteiden hyväksyminen ja kehittäminen tulee olemaan lähes väistämätöntä, ja sirkkojen ominaisuudet kasvatuksessa ja ravintoarvoiltaan tulevat nousemaan arvoonsa.
Tällä hetkellä on muutamia kokeellisia ja tietä näyttäviä ravintoloita, joissa sirkkoja tarjoillaan tai oletettavasti voitaisiin tulla tarjoilemaan. Kysynnän täytyy kuitenkin kasvaa huomattavasti, ennen kuin sirkkojen massatuotantoa voidaan kehittää ja sitä kautta saadaan tuotettua ravintoloille.
Restonomiopiskelijat suhtautuivat pop up -ravintolassa tarjoiltuun annoksiin ja sirkkaruuan tulevaisuuteen todella myönteisesti, mutta vastaajien joukko koostui vain pienestä, uskaliaasta osasta verrattuna siihen, kuinka monta vastaajaa olisi ollut mahdollista saada. Se kertoo hyvin yleisestä mielipiteestä sirkka- ja hyönteisruokaa kohtaa – ei olla vielä valmiita ja ruokaneofobiaa hyönteisruokaa kohtaan löytyy.