Elintarvikehuoneita koskevat viranomaisvaatimukset & ravintolan perustamisen ABC
Hytönen, Henri (2018)
Hytönen, Henri
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112618251
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112618251
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee ravintola-alaan liittyviä viranomaisvaatimuksia liiketoimintaa käynnistettäessä. Opinnäytetyö käsittelee viranomaisvaatimuksia elintarvikehuoneiston rakenteellisista ja toiminnallisista vaatimuksista sekä elintarvikeviranomaisten vaatimista elintarviketurvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista. Opinnäytetyö käsittelee myös ammattikeittiön suunnittelua.
Päätavoitteena opinnäytetyössä oli perehtyä viranomaisvaatimuksiin elintarvikehuoneistoihin liittyen. Näitä vaatimuksia ovat mm. toiminallisuuteen, rakenteellisuuteen ja elintarvikehygieniaan liittyvät vaatimukset. Alatavoitteena opinnäytetyölle oli perehtyä elintarvikeviraston tarkastusprosesseihin, keittiösuunnitteluun ja ravintolan perustamisen hankkeeseen, sekä laatia näiden pohjalta kattava ravintolan perustamisen opas, jota voidaan käyttää liiketoimintaa käynnistettäessä muistilistana. Alatavoitteena oli myös perehtyä eri tyyppisten keittiövaihtoehtojen laitteiden ja koneiden investointikustannuksiin.
Opinnäytetyön tietoperustassa esitellään elintarvikehuoneistoja, elintarvikeviranomaisten tarkastusprosessia ja valvontajärjestelmää. Tietoperustan toisessa osiossa tutkitaan elintarvikehuoneistoa koskevia määräyksiä, lainsäädäntöä ja viranomaisvaatimuksia. Tietoperusta käsittelee myös ravintolan perustamishankkeen sekä tilasuunnittelua ravintolasalin ja keittiön osalta. Opinnäytetyön viimeisessä kappaleessa kuvataan produktiivinen osuus, eli ravintolan perustamiseen liittyvän oppaan tekoprosessi vaiheittain.
Opinnäytetyön tietoperustassa lähteenä käytettiin pääasiassa viranomaisten luomia ohjeistuksia, määräyksiä sekä aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Haastattelin myös tietoperustaa varten Helsingin kaupungin terveystarkastajaa.
Opinnäytetyön tuloksena on kattava opas, jossa kootaan yhteen ravintolan perustamisen prosessiin liittyvät vaiheet. Opasta voidaan käyttää tulevaisuudessa liiketoiminnan suunnittelussa sekä ravintolan perustamishankkeessa muistilistana, joka kokoaa kaikki tarvittavat viranomaisvaatimukset yhteen. Opinnäytetyö on toteutettu syksyn 2018 aikana.
Päätavoitteena opinnäytetyössä oli perehtyä viranomaisvaatimuksiin elintarvikehuoneistoihin liittyen. Näitä vaatimuksia ovat mm. toiminallisuuteen, rakenteellisuuteen ja elintarvikehygieniaan liittyvät vaatimukset. Alatavoitteena opinnäytetyölle oli perehtyä elintarvikeviraston tarkastusprosesseihin, keittiösuunnitteluun ja ravintolan perustamisen hankkeeseen, sekä laatia näiden pohjalta kattava ravintolan perustamisen opas, jota voidaan käyttää liiketoimintaa käynnistettäessä muistilistana. Alatavoitteena oli myös perehtyä eri tyyppisten keittiövaihtoehtojen laitteiden ja koneiden investointikustannuksiin.
Opinnäytetyön tietoperustassa esitellään elintarvikehuoneistoja, elintarvikeviranomaisten tarkastusprosessia ja valvontajärjestelmää. Tietoperustan toisessa osiossa tutkitaan elintarvikehuoneistoa koskevia määräyksiä, lainsäädäntöä ja viranomaisvaatimuksia. Tietoperusta käsittelee myös ravintolan perustamishankkeen sekä tilasuunnittelua ravintolasalin ja keittiön osalta. Opinnäytetyön viimeisessä kappaleessa kuvataan produktiivinen osuus, eli ravintolan perustamiseen liittyvän oppaan tekoprosessi vaiheittain.
Opinnäytetyön tietoperustassa lähteenä käytettiin pääasiassa viranomaisten luomia ohjeistuksia, määräyksiä sekä aiheeseen liittyvää lainsäädäntöä. Haastattelin myös tietoperustaa varten Helsingin kaupungin terveystarkastajaa.
Opinnäytetyön tuloksena on kattava opas, jossa kootaan yhteen ravintolan perustamisen prosessiin liittyvät vaiheet. Opasta voidaan käyttää tulevaisuudessa liiketoiminnan suunnittelussa sekä ravintolan perustamishankkeessa muistilistana, joka kokoaa kaikki tarvittavat viranomaisvaatimukset yhteen. Opinnäytetyö on toteutettu syksyn 2018 aikana.