Koe-erätoimintamallin kehittäminen
Raski, Marko (2018)
Raski, Marko
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112818711
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112818711
Tiivistelmä
Tämän tutkimukseen aiheena oli tutkia Oras Oy:ssä käytössä olevan koe-erätoimintamallin
ongelmia ja esittää kehitysehdotuksia nykyiseen toimintamalliin. Koe-erätoimintamalli
on systemaattinen lähestymistapa työkalujen, prosessien, saannon ja tuotelaadun
parantamiseen.
Nykyisessä toimintamallissa tuloksien tulkitseminen ja vertailu on osoittautunut työlääksi
ja tuloksien perusteella on tehty myös virheellisiä johtopäätöksiä. Koe-erien läpimenoajat
ovat vaihdelleet päivistä jopa kuukausiin ja keskeneräiset koe-erät ovat
jääneet odottamaan etenemistä pitkäksi aikaa johonkin tuotannon työvaiheeseen.
Teoriaosuudessa esiteltiin hananvalmistuksen eri työvaiheet ja erilaisia filosofiota toiminnan
ja laadun parantamiseksi, joista tunnetuimmat ovat Lean ja Six Sigma.
Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin henkilökohtaisia ja työryhmän haastatteluja ja
kvantitatiivista kyselytutkimusta. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmää varten kehitettiin
kyselylomake ja kerätty aineisto käsiteltiin tilastollisesti. Vastaukset luokiteltiin
3 eri luokkaan ja tuloksille annettiin numeerinen arvo.
Tutkimuksen tuloksien perusteella laadittiin uusi koe-erätoimintamalli, joka testattiin
myös käytännössä. Tutkimuksessa nousi esille vielä useita parannusehdotuksia, joita
yrityksessä voidaan jalostaa jatkossa tulevaisuuden koe-erätoimintamalliksi.
ongelmia ja esittää kehitysehdotuksia nykyiseen toimintamalliin. Koe-erätoimintamalli
on systemaattinen lähestymistapa työkalujen, prosessien, saannon ja tuotelaadun
parantamiseen.
Nykyisessä toimintamallissa tuloksien tulkitseminen ja vertailu on osoittautunut työlääksi
ja tuloksien perusteella on tehty myös virheellisiä johtopäätöksiä. Koe-erien läpimenoajat
ovat vaihdelleet päivistä jopa kuukausiin ja keskeneräiset koe-erät ovat
jääneet odottamaan etenemistä pitkäksi aikaa johonkin tuotannon työvaiheeseen.
Teoriaosuudessa esiteltiin hananvalmistuksen eri työvaiheet ja erilaisia filosofiota toiminnan
ja laadun parantamiseksi, joista tunnetuimmat ovat Lean ja Six Sigma.
Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin henkilökohtaisia ja työryhmän haastatteluja ja
kvantitatiivista kyselytutkimusta. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmää varten kehitettiin
kyselylomake ja kerätty aineisto käsiteltiin tilastollisesti. Vastaukset luokiteltiin
3 eri luokkaan ja tuloksille annettiin numeerinen arvo.
Tutkimuksen tuloksien perusteella laadittiin uusi koe-erätoimintamalli, joka testattiin
myös käytännössä. Tutkimuksessa nousi esille vielä useita parannusehdotuksia, joita
yrityksessä voidaan jalostaa jatkossa tulevaisuuden koe-erätoimintamalliksi.