Lähi- ja luomuruoan hankinnan mahdollisuudet Hämeenkyrön kunnan ruokapalveluyksikön elintarvikehankinnoissa
Mäkelä, Anna (2010)
Mäkelä, Anna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053010981
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053010981
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää lähi- ja luomuruoan hankinnan mahdollisuuksia Hämeenkyrön kunnan elintarvikehankinnoissa. Tavoitteena oli esittää keinoja lähi- ja luomuruoan hankinnan mahdollistamiseksi. Työn teoreettisena tavoitteena oli selvittää lähi- ja luomuruokakäsitteitä, markkinointikanavia, julkisen sektorin hankintaprosessia, kuljetuslogistiikkaa, tarjouspyyntöä, sekä elintarvikehankintoja kestävän kehityksen ja yhteiskuntavastuun näkökulmasta.
Empiirisessä osiossa kartoitettiin Hämeenkyrön lähialueiden lähi- ja luomuruoan tuottajat, -jalostajat ja -toimittajat, sekä heidän tuotteensa. Työssä selvitettiin myös kunnanhallituksen jäsenten mielipiteitä sekä halukkuutta päätöksenteossa ohjeistaa lähi- ja luomuruoanhankintaa suosivampaan suuntaan. Ruokapalveluyksikön käyttöön laadittiin hankintojen helpottamiseksi tarjouspyyntömalli, joka mahdollistaa paikallisen elintarviketuotannon hyödyntämisen.
Kunnanhallituksen jäsenten mielipiteet lähi- ja luomuruoasta olivat lähes kaikilta osin myönteisiä ja mahdollistaisivat paikallisen tuotannon suosimisen poliittisessa päätöksenteossa. Tuottajilta löytyi halukkuutta yhteistyön kehittämiseen sekä ruokapalveluiden tarpeisiin vastaavien tuotteiden tuotekehitykseen. Kaikkia osapuolia koskettava ongelma on kuljetuslogistiikan heikkous. Tämän ratkaisemiseksi vaaditaan halua alueellisen ruokatuotannon hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Julkisen sektorin lähi- ja luomuruoan hankinnan mahdollistamiseksi on yhteistyön ja vuorovaikutuksen kunnan päättäjien, tuottajien ja ruokapalveluhenkilöstön välillä toimittava. Hankintalainsäädännön tunteminen on edellytys ja mahdollisuus paikallisen elintarviketuotannon hyödyntämiseen julkisella sektorilla. Ajantasainen ja kattava luettelo tuottajista ja heidän tuotteistaan mahdollistaa hankintojen tekemisen.
Empiirisessä osiossa kartoitettiin Hämeenkyrön lähialueiden lähi- ja luomuruoan tuottajat, -jalostajat ja -toimittajat, sekä heidän tuotteensa. Työssä selvitettiin myös kunnanhallituksen jäsenten mielipiteitä sekä halukkuutta päätöksenteossa ohjeistaa lähi- ja luomuruoanhankintaa suosivampaan suuntaan. Ruokapalveluyksikön käyttöön laadittiin hankintojen helpottamiseksi tarjouspyyntömalli, joka mahdollistaa paikallisen elintarviketuotannon hyödyntämisen.
Kunnanhallituksen jäsenten mielipiteet lähi- ja luomuruoasta olivat lähes kaikilta osin myönteisiä ja mahdollistaisivat paikallisen tuotannon suosimisen poliittisessa päätöksenteossa. Tuottajilta löytyi halukkuutta yhteistyön kehittämiseen sekä ruokapalveluiden tarpeisiin vastaavien tuotteiden tuotekehitykseen. Kaikkia osapuolia koskettava ongelma on kuljetuslogistiikan heikkous. Tämän ratkaisemiseksi vaaditaan halua alueellisen ruokatuotannon hyödyntämiseen ja kehittämiseen.
Julkisen sektorin lähi- ja luomuruoan hankinnan mahdollistamiseksi on yhteistyön ja vuorovaikutuksen kunnan päättäjien, tuottajien ja ruokapalveluhenkilöstön välillä toimittava. Hankintalainsäädännön tunteminen on edellytys ja mahdollisuus paikallisen elintarviketuotannon hyödyntämiseen julkisella sektorilla. Ajantasainen ja kattava luettelo tuottajista ja heidän tuotteistaan mahdollistaa hankintojen tekemisen.