Okaran vaihtoehtoinen käyttö
Äikää, Aino (2018)
Äikää, Aino
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121020645
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121020645
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Kavli Oy:lle, jonka tehdas sijaitsee Turussa. Tehtaassa valmistetaan soijapavuista sekä kaurasta erilaisia kasviperäisiä juomia, gurtteja ja välipalajuomia. Valmistuksen aikana syntyy sivuvirtana okaraa. Okara on ravinteikasta mutta herkästi pilaantuvaa kuitupitoista massaa ja sen käyttökohteet ja hyödyntämismahdollisuudet ovat rajalliset ja lähinnä rehukäyttöön suuntautuvat.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää okaran muut käyttökohteet, mihin ja miten sitä pystytään hyödyntämään ja miten sitä maailmalla käytetään. Lisäksi työssä oli tarkoitus pohtia terveyden kannalta okaran käyttöä sekä taloudellisia näkökulmia.
Tutkimusten jälkeen tulokset ovat toivotunlaiset. Okaralle löytyy monia vaihtoehtoja, miten sitä pystyttäisiin hyödyntämään, eikä sitä ole tarpeellista eikä kannattavaa hävittää jätteenä. Okara sopii niin ihmisten kuin tuotantoeläimien ravinnoksi, ja nämä vaihtoehdot ovat kiistattomasti parhaimmat, miten okaraa voitaisiin hyödyntää.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää okaran muut käyttökohteet, mihin ja miten sitä pystytään hyödyntämään ja miten sitä maailmalla käytetään. Lisäksi työssä oli tarkoitus pohtia terveyden kannalta okaran käyttöä sekä taloudellisia näkökulmia.
Tutkimusten jälkeen tulokset ovat toivotunlaiset. Okaralle löytyy monia vaihtoehtoja, miten sitä pystyttäisiin hyödyntämään, eikä sitä ole tarpeellista eikä kannattavaa hävittää jätteenä. Okara sopii niin ihmisten kuin tuotantoeläimien ravinnoksi, ja nämä vaihtoehdot ovat kiistattomasti parhaimmat, miten okaraa voitaisiin hyödyntää.