Lypsykarjapihaton työturvallisuuden kehittäminen : Kehittämissuunnitelma
Samppala, Essi (2018)
Samppala, Essi
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121421646
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121421646
Tiivistelmä
Työturvallisuus on yksi työpaikan tärkeimmistä asioista. Maatalous on riskialtis ala, sillä työtapaturmia voi tapahtua niin eläinten kuin koneidenkin kanssa. Puolet maatalouden tapaturmista tapahtuu eläimiä käsitellessä ja noin viidesosa koneiden kanssa. Työturvallisuutta voidaan parantaa esimerkiksi huoltamalla koneet ajallaan ja huolehtimalla tuotantorakennuksen siisteydestä ja valaistuksesta.
Opinnäytetyössä tutkittiin työturvallisuutta esimerkkitilalla, jossa opinnäytetyön tekijä on työskennellyt monta vuotta. Tila on lypsykarjatila ja tuotantorakennuksen tyyppi on pihatto. Työturvallisuutta arvioidessa tutkittiin tuotantorakennusta huolellisesti ja haastateltiin tilan omistajia ja yhtä ulkopuolista työntekijää tilan työturvallisuudesta. Työturvallisuuden mittarina käytettiin lähinnä aistinvaraista mittaamista ja arviointia. Työn päätteeksi tehtiin kehitysehdotuksia tilan työturvallisuuden parantamiseksi.
Työturvallisuuden tasoa voidaan ylläpitää ennakoimalla asioita, jotka saattavat heikentää työturvallisuutta. Tähän ennakointiin kuuluu esimerkiksi työturvallisuutta ylläpitävien tarkastusten tekeminen ja työterveystarkastuksessa käyminen. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on myös tärkeää. Tilalla on ajan tasalla oleva pelastussuunnitelma ja navetassa on palosammuttimia. Tuotantorakennuksessa jossa työturvallisuus on hyvä, on mukavaa ja turvallista työskennellä.
Kehittämissuunnitelman lopputuloksena syntyi ehdotuksia, joilla tilan työturvalli-suutta voidaan parantaa helposti ja melko edullisesti. Ehdotuksia työturvallisuuden parantamiseksi olivat esimerkiksi lypsyaseman seinien ja reunojen laatoituk-sen uusiminen sekä kaiteiden lisääminen lypsyaseman molempiin portaisiin.
Opinnäytetyössä tutkittiin työturvallisuutta esimerkkitilalla, jossa opinnäytetyön tekijä on työskennellyt monta vuotta. Tila on lypsykarjatila ja tuotantorakennuksen tyyppi on pihatto. Työturvallisuutta arvioidessa tutkittiin tuotantorakennusta huolellisesti ja haastateltiin tilan omistajia ja yhtä ulkopuolista työntekijää tilan työturvallisuudesta. Työturvallisuuden mittarina käytettiin lähinnä aistinvaraista mittaamista ja arviointia. Työn päätteeksi tehtiin kehitysehdotuksia tilan työturvallisuuden parantamiseksi.
Työturvallisuuden tasoa voidaan ylläpitää ennakoimalla asioita, jotka saattavat heikentää työturvallisuutta. Tähän ennakointiin kuuluu esimerkiksi työturvallisuutta ylläpitävien tarkastusten tekeminen ja työterveystarkastuksessa käyminen. Paloturvallisuudesta huolehtiminen on myös tärkeää. Tilalla on ajan tasalla oleva pelastussuunnitelma ja navetassa on palosammuttimia. Tuotantorakennuksessa jossa työturvallisuus on hyvä, on mukavaa ja turvallista työskennellä.
Kehittämissuunnitelman lopputuloksena syntyi ehdotuksia, joilla tilan työturvalli-suutta voidaan parantaa helposti ja melko edullisesti. Ehdotuksia työturvallisuuden parantamiseksi olivat esimerkiksi lypsyaseman seinien ja reunojen laatoituk-sen uusiminen sekä kaiteiden lisääminen lypsyaseman molempiin portaisiin.