Tuotevaihtojen kustannukset : HKScan Finland Oy
Mäkäräinen, Riikka (2018)
Mäkäräinen, Riikka
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922483
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922483
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on HKScan Finland Oy:n valmisruokalinjalla tehtävien tuotevaihtojen kustannukset. Työn tavoitteena oli määrittää tuotevaihtojen kustannukset sekä selvittää, miten tuotevaihtoihin kuluva aika vaikuttaa tuotantolinjan kapasiteettiin. Aihetta tutkittiin erityisesti valmistettavan tuotantoerän kannalta, sillä pieniä tuotantoeriä valmistettaessa tuotevaihtoon kuluvan ajan merkitys kasvaa. Tuotantoerän koolla on erityisesti valmisruokatuotannossa suuri merkitys tuotteiden rajallisen säilyvyyden vuoksi. Tämän vuoksi työssä tutkittiin myös, millaisia vaikutuksia tuotevaihtojen määrän vähentämisellä olisi tuotteiden hävikkiin sekä tuoreuteen.
Työn teoriaosuudessa käsitellään tuotannon suunnittelun sekä kapasiteetin hallinnan periaatteita. Lisäksi esitellään erilaisia laskentakaavoja, joita voidaan hyödyntää tuotantolinjan kapasiteetin sekä taloudellisen tuotantoerän määrittämiseen asetusajat huomioon ottaen. Teorian avulla selvitetään asetusajan pituuden merkitystä asetusajan kustannuksiin sekä taloudelliseen tuotantoerään.
Tuotevaihtojen kustannuksista tehtiin työvoimakustannuksiin ja tuotevaihtoihin kuluvaan aikaan perustuva laskelma. Tuotevaihtojen määrää ja kustannuksia tarkasteltiin vuositasolla. Tämän perusteella laskettiin, kuinka paljon tuotevaihtojen määrän vähentäminen viidesosalla nykytasosta säästäisi kustannuksia sekä kuinka paljon tuotantolinjan käytettävissä olevaa kapasiteettia voitaisiin tällöin lisätä. Asetusajan pituuden vaikutusta kuvattiin käyttämällä laskentakaavoja kapasiteetin ja eräkoon määrittämiseksi. Hävikin vaikutuksia arvioitiin, hävikistä aiheutuvien kustannusten kannalta.
Työn lopputuloksena on selvitys tuotevaihtoihin liitettävistä työvoimakustannuksista sekä tuotevaihtoihin käytetystä ajasta. Selvitystä voidaan hyödyntää tuotevaihtojen merkityksen arvioinnissa tuotannon tehokkuuden kannalta sekä tuotevaihdoista aiheutuvien kustannusten arviointiin erityisesti pienimenekkisten tuotteiden osalta. Työssä tehdyt arviot hävikin kustannuksista sekä tuotevaihtojen vaikutuksista tuotteiden tuoreuteen antavat laajemman käsityksen tuotevaihtojen kokonaisvaikutuksista.
Työn teoriaosuudessa käsitellään tuotannon suunnittelun sekä kapasiteetin hallinnan periaatteita. Lisäksi esitellään erilaisia laskentakaavoja, joita voidaan hyödyntää tuotantolinjan kapasiteetin sekä taloudellisen tuotantoerän määrittämiseen asetusajat huomioon ottaen. Teorian avulla selvitetään asetusajan pituuden merkitystä asetusajan kustannuksiin sekä taloudelliseen tuotantoerään.
Tuotevaihtojen kustannuksista tehtiin työvoimakustannuksiin ja tuotevaihtoihin kuluvaan aikaan perustuva laskelma. Tuotevaihtojen määrää ja kustannuksia tarkasteltiin vuositasolla. Tämän perusteella laskettiin, kuinka paljon tuotevaihtojen määrän vähentäminen viidesosalla nykytasosta säästäisi kustannuksia sekä kuinka paljon tuotantolinjan käytettävissä olevaa kapasiteettia voitaisiin tällöin lisätä. Asetusajan pituuden vaikutusta kuvattiin käyttämällä laskentakaavoja kapasiteetin ja eräkoon määrittämiseksi. Hävikin vaikutuksia arvioitiin, hävikistä aiheutuvien kustannusten kannalta.
Työn lopputuloksena on selvitys tuotevaihtoihin liitettävistä työvoimakustannuksista sekä tuotevaihtoihin käytetystä ajasta. Selvitystä voidaan hyödyntää tuotevaihtojen merkityksen arvioinnissa tuotannon tehokkuuden kannalta sekä tuotevaihdoista aiheutuvien kustannusten arviointiin erityisesti pienimenekkisten tuotteiden osalta. Työssä tehdyt arviot hävikin kustannuksista sekä tuotevaihtojen vaikutuksista tuotteiden tuoreuteen antavat laajemman käsityksen tuotevaihtojen kokonaisvaikutuksista.