Suomalaisen työikäisen ravitsemusneuvonnan ja ravitsemuksen satavuotistaival
Hietanen, Johanna; Björn, Hanna (2018)
Hietanen, Johanna
Björn, Hanna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018122322836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018122322836
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme on osa Metropolia Ammattikorkeakoulun Hoitotyön koulutuksen museon “Hoitotyö ennen, nyt ja tulevaisuudessa”-projektia. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää suomalaisen työikäisen ravitsemusneuvonnan ja ravitsemuksen muutoksia sadan vuoden ajalta. Tavoitteena oli taltioida ravitsemuksen historiaa ja selvittää kuinka ravitsemusneuvonta on muuttunut. Lisäksi selvitimme miten terveyssisarista ja myöhemmin terveydenhoitajista tuli terveyden edistämisen asiantuntijoita.
Opinnäytetyömme on toiminnallinen eli monimuotoinen opinnäytetyö. Kirjallisen työn lisäksi teimme Hoitotyön koulutuksen museon käyttöön sähköisen diasarjan, jossa kuvasimme ravitsemuksen ja ravitsemusneuvonnan muutoksia. Käytimme aineistona Hoitotyön koulutuksen museossa olleita vanhoja ravitsemuksen ja ravitsemustiedon oppikirjoja ja kuvia, Terveydenhoitajaliiton historiikkia, FinRavinto- ja FinTerveys-tutkimuksia, Pohjois-Karjala -projektia sekä ravitsemusterapeutin ja Marttaliiton jäsenien haastatteluita. Valitsimme työhömme myös manuaalisen haun kautta lähteitä. Valitsemamme lähteet ovat merkityksellisiä ravitsemuksen ja ravitsemusneuvonnan historiassa.
Ravitsemus ja ravitsemusneuvonta on sadan vuoden aikana muuttunut monipuolisempaan suuntaan parempien resurssien ja valistuksen kautta. Pohjois-Karjala -projekti on ollut suuri ruoka- ja terveystottumusten muuttaja. Martoilla on ollut suuri vaikutus ravitsemusneuvontaan ja elintarvikepulasta selviytymiseen. FinRavinto ja FinTerveys-tutkimukset ovat vuodesta 1982 lähtien tutkineet suomalaisten ruokailutottumuksia ja tutkimusten mukaan suomalaisten suolan ja sokerin käyttö on lisääntynyt, mutta myös kasvisten syöminen on lisääntynyt. Terveyssisarten työnkuva on muuttunut valistajasta valmentajaksi. Työnkuva perustui aluksi resurssipulan vuoksi lähinnä imeväisikäisiin. Myöhemmin terveyssisaresta tuli terveydenhoitaja ja toimenkuva laajeni. Terveydenhoitajan työ ravitsemusneuvonnassa kehittyy jatkuvasti.
Hoitotyön koulutuksen museo voi jatkossa hyödyntää työtämme uudella Metropolian Myllypuron kampuksella. Ravitsemuksen ja ravitsemusneuvonnan historian ja niiden muutoksien tunteminen auttaa ymmärtämään nykypäivän ravitsemusta ja omia ravitsemustottumuksia paremmin. Terveydenhoitajan työnkuvan muuttumisen tunteminen hyödyntää myös omaa uraa hoitotyössä.
Opinnäytetyömme on toiminnallinen eli monimuotoinen opinnäytetyö. Kirjallisen työn lisäksi teimme Hoitotyön koulutuksen museon käyttöön sähköisen diasarjan, jossa kuvasimme ravitsemuksen ja ravitsemusneuvonnan muutoksia. Käytimme aineistona Hoitotyön koulutuksen museossa olleita vanhoja ravitsemuksen ja ravitsemustiedon oppikirjoja ja kuvia, Terveydenhoitajaliiton historiikkia, FinRavinto- ja FinTerveys-tutkimuksia, Pohjois-Karjala -projektia sekä ravitsemusterapeutin ja Marttaliiton jäsenien haastatteluita. Valitsimme työhömme myös manuaalisen haun kautta lähteitä. Valitsemamme lähteet ovat merkityksellisiä ravitsemuksen ja ravitsemusneuvonnan historiassa.
Ravitsemus ja ravitsemusneuvonta on sadan vuoden aikana muuttunut monipuolisempaan suuntaan parempien resurssien ja valistuksen kautta. Pohjois-Karjala -projekti on ollut suuri ruoka- ja terveystottumusten muuttaja. Martoilla on ollut suuri vaikutus ravitsemusneuvontaan ja elintarvikepulasta selviytymiseen. FinRavinto ja FinTerveys-tutkimukset ovat vuodesta 1982 lähtien tutkineet suomalaisten ruokailutottumuksia ja tutkimusten mukaan suomalaisten suolan ja sokerin käyttö on lisääntynyt, mutta myös kasvisten syöminen on lisääntynyt. Terveyssisarten työnkuva on muuttunut valistajasta valmentajaksi. Työnkuva perustui aluksi resurssipulan vuoksi lähinnä imeväisikäisiin. Myöhemmin terveyssisaresta tuli terveydenhoitaja ja toimenkuva laajeni. Terveydenhoitajan työ ravitsemusneuvonnassa kehittyy jatkuvasti.
Hoitotyön koulutuksen museo voi jatkossa hyödyntää työtämme uudella Metropolian Myllypuron kampuksella. Ravitsemuksen ja ravitsemusneuvonnan historian ja niiden muutoksien tunteminen auttaa ymmärtämään nykypäivän ravitsemusta ja omia ravitsemustottumuksia paremmin. Terveydenhoitajan työnkuvan muuttumisen tunteminen hyödyntää myös omaa uraa hoitotyössä.