Sirkkaa sopassa : hyönteiskeittokirja
Koljonen, Eeva; Kirjonen, Heli (2018)
Koljonen, Eeva
Kirjonen, Heli
Editoija
Koljonen, Eeva
Kirjonen, Heli
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-142-2
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-142-2
Tiivistelmä
Sirkkaa sopassa – hyönteiskeittokirja on syntynyt vastauksena ravintoloiden, ammattikeittiöiden ja kuluttajien tarpeeseen ja toiveeseen hyönteisreseptiikasta. Suomessa hyönteisten elintarvikekäyttö sallittiin vuoden 2017 lopulla, joten hyönteisten käyttö ja ruuaksi valmistaminen on uutta ravitsemisalan ammattilaisten lisäksi kuluttajille. Hyönteisreseptiikkaa on vielä vähän, joten vinkkejä ja ideoita tarvitaan, ja siihenkin tarpeeseen tämä keittokirja vastaa.
Hyönteisten käyttöä perustellaan ekologisuudella, eettisyydellä ja kiertotalouden näkökulmalla. Hyönteiset sisältävät paljon proteiinia, kuitua (kitiini), hyvälaatuisia rasvoja, ja niiden vitamiini-, kivennäisaine- ja hivenainepitoisuus on korkea. Ravitsemuksen näkökulmasta merkitys kasvaa vasta, kun hyönteisiä otetaan arkiseen käyttöön.
Kuluttajille ja ammattilaisille tehdyissä kyselyissä selvisi, että suurin osa ruokailijoista syö mieluummin ruokia, joissa hyönteiset eivät ole havaittavissa, osa puolestaan haluaa, että hyönteinen on näkyvillä. Ravintoloissa halutaan maistaa hyönteisiä pikkuannoksina. Myös suolaiset ja makeat leivonnaiset ovat hyvä tapa tutustua hyönteisiin. Hyönteisruokien valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Miedon makunsa puolesta hyönteiset sopivat erinomaisesti makeaan ja suolaiseen leivontaan sekä monenlaiseen ruuanvalmistukseen.
Hyönteisten käyttöä perustellaan ekologisuudella, eettisyydellä ja kiertotalouden näkökulmalla. Hyönteiset sisältävät paljon proteiinia, kuitua (kitiini), hyvälaatuisia rasvoja, ja niiden vitamiini-, kivennäisaine- ja hivenainepitoisuus on korkea. Ravitsemuksen näkökulmasta merkitys kasvaa vasta, kun hyönteisiä otetaan arkiseen käyttöön.
Kuluttajille ja ammattilaisille tehdyissä kyselyissä selvisi, että suurin osa ruokailijoista syö mieluummin ruokia, joissa hyönteiset eivät ole havaittavissa, osa puolestaan haluaa, että hyönteinen on näkyvillä. Ravintoloissa halutaan maistaa hyönteisiä pikkuannoksina. Myös suolaiset ja makeat leivonnaiset ovat hyvä tapa tutustua hyönteisiin. Hyönteisruokien valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Miedon makunsa puolesta hyönteiset sopivat erinomaisesti makeaan ja suolaiseen leivontaan sekä monenlaiseen ruuanvalmistukseen.