Pesuainejäämien testaus kiertopesuista
Peltomaa, Jenni (2010)
Peltomaa, Jenni
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060911910
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060911910
Tiivistelmä
Puhtaus on yksi tärkeimmistä asioista elintarviketeollisuudessa ja tuoteturvallisuudessa. Tuotteiden kontaminaatioiden estäminen on osa omavalvontaa. Mikrobiologisen puhtauden lisäksi on huolehdittava myös muista elintarvikkeita pilaavista aineista. Hyvä tuotantohygienia ja -suunnittelu ovat elintarvikelaitoksen perusta.
Meijerissä on paljon putkistoja, säiliöitä ja tuotantolaitteita, jotka pestään kiertopesulla. Kiertopesuissa kiertävät alkuhuuhde, emäs, välihuuhde, happo ja loppuhuuhtelu. Pesukohteita on yli sata ja jo yhden päivän aikana on monia pesuja. Työssä tutkittiin kiertopesujen pesuainejäämiä loppuhuuhteista. Pesuainejäämät määritin ATP-testillä luminometrin avulla. Testissä valoa tuottava bakteeri, Vibrio fischeri, altistetaan loppuhuuhdenäytteelle. Jos näytteessä on pesuainejäämiä, bakteerin valontuotto heikkenee. Tutkimuksen perusteella loppuhuuhteluaika on riittävä poistamaan pesuaineet pesukohteista, sillä otetuissa näytteissä ei löytynyt pesuainejäämiä.
Meijerissä on paljon putkistoja, säiliöitä ja tuotantolaitteita, jotka pestään kiertopesulla. Kiertopesuissa kiertävät alkuhuuhde, emäs, välihuuhde, happo ja loppuhuuhtelu. Pesukohteita on yli sata ja jo yhden päivän aikana on monia pesuja. Työssä tutkittiin kiertopesujen pesuainejäämiä loppuhuuhteista. Pesuainejäämät määritin ATP-testillä luminometrin avulla. Testissä valoa tuottava bakteeri, Vibrio fischeri, altistetaan loppuhuuhdenäytteelle. Jos näytteessä on pesuainejäämiä, bakteerin valontuotto heikkenee. Tutkimuksen perusteella loppuhuuhteluaika on riittävä poistamaan pesuaineet pesukohteista, sillä otetuissa näytteissä ei löytynyt pesuainejäämiä.