Imeväisikäisen ruoka-allergiat : - Opaslehtinen vanhemmille
Aukia, Annika; Huuskonen, Johanna (2010)
Aukia, Annika
Huuskonen, Johanna
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052810854
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052810854
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tuottaa uusimmat suositukset sisältävä opaslehtinen imeväisikäisen ruoka-allergioista ruoka-allergisten imeväisikäisten vanhemmille ja huoltajille. Ruoka- allergia on yleisimmin imeväisikäisten lasten vaiva ja herkistyminen tapahtuu yleensä ensimmäisen ikävuoden aikana. Allergisia oireita ilmenee useimmiten silloin kun ruokavalioon lisätään uusia ruoka- aineita. Yksi ruoka- allergia edesauttaa usein toisen ruoka- allergian syntymistä. Opinnäytetyössä tarkastellaan imeväisikäisen yleisimpiä ruoka- allergioita uusimpien ruoka- allergiasuositusten näkökulmasta, koska uudet suositukset sisältävälle materiaalille oli tarvetta. Imeväisikäisten yleisimpiä ruoka- allergeeneja ovat maito ja kananmuna. Opinnäytetyössä korostetaan, että turhaa ruoka- aineiden karsimista lapsen ruokavaliosta tulisi välttää. Tärkeintä on turvata imeväisikäisen normaali kasvu ja kehitys allergiasta huolimatta. Allergiaperheet kaipaavat runsaasti tukea ja ohjausta ruoka- allergian toteamisen jälkeen.
Opaslehtisen sisältö laadittiin opinnäytetyön teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Opaslehtisen tavoitteena on toimia allergiaperheen arjessa välineenä, josta voi kerrata imeväisikäisen ruoka- allergiaan liittyviä asioita. Tavoitteena on myös kannustaa vanhempia itsenäiseen tiedonhakuun. Opaslehtisen avulla pyrittiin lisäämään allergiatietoutta, ja vähentämään ruoka- allergiaan liittyviä pelkoja, stressiä ja ruoka- allergian kuormittavuutta allergiaperheissä. Tavoitteena oli myös, että terveydenhuollon henkilöstö voisi hyödyntää opaslehtistä työssään. Tekstiä tuettiin kuvilla, jotka sopivat opaslehtisen sisältöön. Opaslehtistä arvioivat kaksi terveydenhoitajaa Espoon neuvoloista, Allergia- ja Astmaliiton edustaja, sekä Laurea- ammattikorkeakoulun opiskelijat. Arviointi kerättiin kyselylomakkeella, jonka kysymykset laadittiin hyvän terveysaineiston laatukriteereiden mukaisesti. Kyselylomakkeen avulla selvitettiin hyvän terveysaineiston laatukriteereiden täyttymistä opaslehtisen sisällössä, ulko- ja kieliasussa sekä kokonaisuudessa. Arviointitulosten mukaan opaslehtinen täyttää sille asetetut tavoitteet ja vaatimukset.
Imeväisikäisten ruoka- allergioista, toteamisesta ja hoidosta tarvitaan jatkuvasti uutta tutkittua tietoa. Erityisesti olisi tarvetta tutkimukselle, joka käsittelisi lapsen allergian vaikutusta koko perheeseen.
Opaslehtisen sisältö laadittiin opinnäytetyön teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Opaslehtisen tavoitteena on toimia allergiaperheen arjessa välineenä, josta voi kerrata imeväisikäisen ruoka- allergiaan liittyviä asioita. Tavoitteena on myös kannustaa vanhempia itsenäiseen tiedonhakuun. Opaslehtisen avulla pyrittiin lisäämään allergiatietoutta, ja vähentämään ruoka- allergiaan liittyviä pelkoja, stressiä ja ruoka- allergian kuormittavuutta allergiaperheissä. Tavoitteena oli myös, että terveydenhuollon henkilöstö voisi hyödyntää opaslehtistä työssään. Tekstiä tuettiin kuvilla, jotka sopivat opaslehtisen sisältöön. Opaslehtistä arvioivat kaksi terveydenhoitajaa Espoon neuvoloista, Allergia- ja Astmaliiton edustaja, sekä Laurea- ammattikorkeakoulun opiskelijat. Arviointi kerättiin kyselylomakkeella, jonka kysymykset laadittiin hyvän terveysaineiston laatukriteereiden mukaisesti. Kyselylomakkeen avulla selvitettiin hyvän terveysaineiston laatukriteereiden täyttymistä opaslehtisen sisällössä, ulko- ja kieliasussa sekä kokonaisuudessa. Arviointitulosten mukaan opaslehtinen täyttää sille asetetut tavoitteet ja vaatimukset.
Imeväisikäisten ruoka- allergioista, toteamisesta ja hoidosta tarvitaan jatkuvasti uutta tutkittua tietoa. Erityisesti olisi tarvetta tutkimukselle, joka käsittelisi lapsen allergian vaikutusta koko perheeseen.