Kunnat ravinteiden kierrätyksen edistäjinä
Tikander, Sanna (2019)
Tikander, Sanna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019051710311
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019051710311
Tiivistelmä
Tämä tutkimus on ensimmäisiä katsauksia kuntien ravinnekierrätystyöhön. Se antaa ensimmäisiä vastauksia siihen minkälainen sääntely, ohjeistus ja toimintatapakulttuuri tällä hetkellä ohjaa kun-tien ravinteidenkierrätystyötä ja miten niiden pitäisi muuttua, jotta ravinteiden kierrätyksen edistämisestä tulisi kuntien tavanomainen käytäntö tulevaisuudessa. Työ toteutettiin osana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtamaa Ravinneneutraali kunta 2015-2020 kokonaisuutta.
Kansainvälisten ja kansallisten kestävän talouden strategioiden tavoitteet antavat vankan pohjan kuntien ravinnekierrätystyölle. Kansallinen lainsäädäntömme ei kuitenkaan aktiivisesti ohjaa kuntia ra-vinnekierrätyksen edistämiseen, mutta antaa mahdollisuuksia siihen. Lainsäädännön ohjaus on hajanaista ja kokonaisuuden hallinta kunnissa voi olla vaikeaa.
Toimintatapakulttuuri kuntaorganisaatioissa vaikuttaa merkittävästi ravinnekierrätyksen edistymiseen alueella ja kuntien roolin pitäisi olla nykyistä suurempi. Sekä sidosryhmät että kuntatoimijat itse näkevät kunnille useita toimintamahdollisuuksia ravinteiden kierrätyksessä niin valistajana ja tiedon välittäjänä, kuin edistäjänä ja oman organisaation roolin kautta esimerkkinä muille. Sektorirajat ylittävä yhteistyö nähtiin oleellisena, samoin kokonaisvaltaista otetta asiaan ja tutkimustiedon jakamista kaivataan.
Kansainvälisten ja kansallisten kestävän talouden strategioiden tavoitteet antavat vankan pohjan kuntien ravinnekierrätystyölle. Kansallinen lainsäädäntömme ei kuitenkaan aktiivisesti ohjaa kuntia ra-vinnekierrätyksen edistämiseen, mutta antaa mahdollisuuksia siihen. Lainsäädännön ohjaus on hajanaista ja kokonaisuuden hallinta kunnissa voi olla vaikeaa.
Toimintatapakulttuuri kuntaorganisaatioissa vaikuttaa merkittävästi ravinnekierrätyksen edistymiseen alueella ja kuntien roolin pitäisi olla nykyistä suurempi. Sekä sidosryhmät että kuntatoimijat itse näkevät kunnille useita toimintamahdollisuuksia ravinteiden kierrätyksessä niin valistajana ja tiedon välittäjänä, kuin edistäjänä ja oman organisaation roolin kautta esimerkkinä muille. Sektorirajat ylittävä yhteistyö nähtiin oleellisena, samoin kokonaisvaltaista otetta asiaan ja tutkimustiedon jakamista kaivataan.