Ruokareittien suunnittelu, kohteena Satakunta
Kaitonen, Petra (2019)
Kaitonen, Petra
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053113618
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053113618
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyön tarkoituksena oli ruokareittien benchmarkkaus muualta Suomesta ja tulosten avulla suunnitella Satakuntaan ruokareittejä. Tämä opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Satakunnan ammattikorkeakoulun matkailun liiketoiminnan tutkimusryhmä.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrottiin toimeksiantajasta ja tutkimusryhmän tavoitteista. Teoriassa käytiin läpi ruokamatkailua sekä Suomen ensimmäistä ruokamatkailunstrategiaa. Teoriassa käsiteltiin myös satakuntalaista ruokakulttuuria. Teoria osuuden lopussa käsiteltiin benchmarking- menetelmää kymmenen askeleen- mallin kautta.
Tässä opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin käyttämällä benchmarkingia. Tutkimuksessa tutkittiin kolmea benchmarkkauksen kohteeksi valittua reittiä.
Tutkimuksesta selvisi, että muualla Suomessa tuotettujen ruokareittien pääpiirteitä olivat paikallisuus, osallistaminen sekä reitin räätälöitävyys. Näiden teemojen pohjalta suunniteltiin kaksi reittiä Satakuntaan. Reitit olivat nimeltään Makumatka Poriin ja Päiväretki Satakunnan herkkuihin.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa kerrottiin toimeksiantajasta ja tutkimusryhmän tavoitteista. Teoriassa käytiin läpi ruokamatkailua sekä Suomen ensimmäistä ruokamatkailunstrategiaa. Teoriassa käsiteltiin myös satakuntalaista ruokakulttuuria. Teoria osuuden lopussa käsiteltiin benchmarking- menetelmää kymmenen askeleen- mallin kautta.
Tässä opinnäytetyössä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta. Tutkimus toteutettiin käyttämällä benchmarkingia. Tutkimuksessa tutkittiin kolmea benchmarkkauksen kohteeksi valittua reittiä.
Tutkimuksesta selvisi, että muualla Suomessa tuotettujen ruokareittien pääpiirteitä olivat paikallisuus, osallistaminen sekä reitin räätälöitävyys. Näiden teemojen pohjalta suunniteltiin kaksi reittiä Satakuntaan. Reitit olivat nimeltään Makumatka Poriin ja Päiväretki Satakunnan herkkuihin.