Tartunnan torjunta : tietopaketti Jämsänkosken VPK:n ensivastehenkilöstölle
Luukko, Anna Karoliina (2007)
Luukko, Anna Karoliina
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-442
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-442
Tiivistelmä
Infektioiden eli tartuntojen torjunta on osa laadukasta hoitotyötä. Monet tavalliset tartuntataudit leviävät kosketustartuntana. Käsihygienia on tärkein yksittäinen toimenpide, jolla voidaan ehkäistä infektioiden leviämistä. Palokunnan ensivasteyksikkö aloittaa potilaanhätäensiavun jo onnettomuuspaikalla tai potilaan kotona. Ensivastetoiminnassa käsihygienian merkitys korostuu, koska hoitoympäristö ei ole puhdas. Työ oli toiminnallinen. Ensivastehenkilöstön tietoja mikrobiologiasta, käsihygieniasta ja veritartuntavaarasta selvitettiin kyselytutkimuksen avulla. Työn tarkoituksena oli tuottaa infektioiden torjuntaa käsittelevä opaskansio Jämsänkosken paloasemalle ja järjestää aiheesta koulutustilaisuus. Tavoitteena oli, että ensivastehenkilöstö saa tietoa infektioiden torjunnasta ja käsihygieniamenetelmistä. Siten on mahdollista parantaa potilasturvallisuutta ja samalla lisätä henkilöstön työturvallisuutta. Kyselytutkimuksen perusteella mikrobiologian perusteet olivat tuttuja, käsihygieniatiedoissa oli puutteita ja veritartuntavaara oli vieras käsite. Käsihygieniamenetelmänä oli suojakäsineiden käyttäminen. Opaskansio ja koulutus sisälsivät perustietoa infektioiden leviämisestä, käsihygieniamenetelmistä ja veritartuntavaarallisista taudeista sekä niiden ennaltaehkäisystä. Koulutuksen sisältämien perustietojen oli tarkoitus toimia tukena, kun henkilöstö itse pohtii käytännön sovelluksia infektioiden torjuntaan ensivastetoiminnassa. Koulutuksenmyötä paloasemalla otettiin käyttöön käsien desinfektio käsihuuhteen avulla. Opaskansion materiaali tulee myös osaksi Keski-Suomen Pelastuslaitoksen Ensivastekouluttajien kansiota. Tulevaisuudessa kannattaisi tutkia, miten koulutus on vaikuttanut käsihygieniantoteutumiseen. Sekä millaisia sovelluksia on tehty, että käsihygienia voi toteutua kenttäolosuhteissa. The control of infections is a part of good-quality health-care. Many usual infections are transmitted by hands. Hand hygiene is the most important single action in preventing the transmission of infections. The first response unity of fire department gives the first aid for the patient right at the place of accident or at the patient's home. In first response the meaning of hand hygiene is emphasized, because the health-caring environment isn't clean. The first responders' knowledge of microbiology, hand hygiene and the risk of blood contamination were studied by structured questionnaire. The purpose of this Bachelor Thesis was to produce a guide book and organize training about preventing infections for the first responders of the Jämsänkoski fire department. The aim was that the first responders will get information of preventing infections and hand hygiene practices. In that way itis possible to improve the safety of both the patient and the personnel. On the basis of the questionnaire the personnel was familiar with microbiology,but there were defects in the knowledge of hand hygiene and the risk of blood contamination was an odd concept. Their hand hygiene practise was to use gloves. The guide book and the training included the basic information about the transmission of infections, hand hygiene practices and diseases contaminated by blood. The purpose of the training was to support the personnel in considering the practical applications in first response action. During the training the hand desinfection was started. The material of the guide book will become as a part of a Handbook for the First Response Trainers of the Middle Finland's Rescue Department. In future it could be useful to study how the training has improved hand hygiene and how hand hygiene is applicated in field.