Hankkeiden avulla lähiruokaa suurkeittiöihin 2000-2006
Arolaakso, Anu (2007-10-02)
Arolaakso, Anu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-10-02
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1199453058-1
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1199453058-1
Tiivistelmä
Lähiruokaan liittyviä hankkeita on Suomessa tehty kymmeniä, jopa satoja, mutta niistä ei ole aikaisemmin tehty valtakunnallista koontia ja arviointia. Tämän työn tarkoituksena oli tehdä yhteenveto vuosina 2000 – 2006 päättyneistä lähiruokahankkeista. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista ja summatiivistä tutkimusotetta. Työn tilaajana oli Savon ammatti- ja aikuisopiston alaisuudessa toimiva Luomukeittiökeskus (EkoCentria). Tutkimusta varten otettiin yhteyttä kaikkiin Suomen TE-keskuksiin, alueellisiin kehittämisyksiköihin ja muihin elintarvikehankkeita rahoittaneisiin yksiköihin. Hankkeiden loppuraportteja etsittiin myös nettihauilla internetistä. Tutkimusaineistoa kerättiin joulukuusta 2006 vuoden 2007 toukokuuhun. Tutkimukseen haluttiin saada mukaan mahdollisimman monta hankeraporttia, jotka liittyivät julkisen sektorin lähiruoan käytön edistämiseen koko Suomessa. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että hankkeilla oli nostettu alueellisesti lähiruoan tunnettuutta. Kuitenkin valitettavan usein hankkeen loppumisen myötä lähiruoan käyttö varsinkin suurkeittiöissä taantui hanketta edeltävälle tasolle. Lähiruoan käytön vähyyteen vaikuttivat huono tietoisuus saatavilla olevista tuotteista ja tuottajista, toimitusvarmuus, hinta, hankintalaki ja - renkaat sekä henkilökunnan vähyys. Tutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä, että tulevaisuudessakin tarvitaan hankkeita alueellisten tuotteiden käytön edistämiseksi. Hankkeet voisivat olla ehkä myös ylialueellisia, jolloin tietoisuus alueiden tuotteista saataisiin laajemmalle. Hankkeissa tulisi kiinnittää huomiota mm. tuotteiden saatavuuteen, logistiikkaan, tuotekehitykseen sekä toimitusvarmuuteen. Uusien hankkeiden suunnittelun apuna voisi toimia esim. valtakunnallinen hankepankki. Tutkimustulokset osoittivat myös, että kotimaisen ruoan arvostus ei ole sillä tasolla kuin sen pitäisi olla. Kotimaisen ruoan arvostusta pyritään nostamaan uuden hallituksen ohjelmalla sekä ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutilan avulla.