Sydänystävällisiä välipaloja koululaisille
Lamminmäki, Anna; Maljonen, Mari (2006)
Lamminmäki, Anna
Maljonen, Mari
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-43
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-43
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ravitsemussuositusten mukaisia lasten välipalaohjeita. Ohjeissa tuli ottaa huomioon yleiset ravitsemussuositukset ja erityisesti Suomen Sydänliiton suositukset pehmeän rasvan ja suolan saannista. Välipalaohjevihkosen pohjaksi tehtiin kysely, jossa tutkittiin kouluikäisten välipalatottumuksia. Kysely tehtiin Huhtasuon ala-asteenoppilaille sekä heidän vanhemmilleen. Kyselyjen kokonaisotos oli yhteensä 282 kappaletta. Kyselyyn vastasi 242 henkilöä, joten vastausprosentti oli 86. Kyselyistä selvisi, että lapset syövät kohtuullisen terveellisiä välipaloja ja ymmärtävät myös, mitä terveellisellä välipalalla tarkoitetaan. Kyselyjen mukaan vanhemmat haluavat lastensa välipalojen olevan terveellisiä, monipuolisia ja helppoja valmistaa. Kyselyn tulosten pohjalta kehitimme välipalaohjeita, joissa toteutuvat niin vanhempien toivomukset kuin ravitsemukselliset seikat. Käytännön tuotekehitystyö tehtiin tuotekehityksen yleisiä periaatteita noudattaen. Valmistusmenetelmissä otettiin huomioon kotitalousympäristön asettamat rajoitukset sekä se, että tuotteiden valmistajina ovat lapset. Lopulliseen ohjevihkoseen päätyneitä, eri tyyppisiä, helppoja ja ravitsemussuositukset täyttäviä tuotteita oli 9 kappaletta. Jokaisen tuotteen oheen suunniteltiin juoman ja hedelmän tai kasvislisän sisältämä kokonaisuus, josta laskettiin ravintosisältö. Ohjevihkonen on tarkoitus julkaista Internetissä Suomen Sydänliiton sivuilla. Välipalaohjeiden avulla perheissä pystytään valmistamaan terveellisiä välipalakokonaisuuksia. Vihkosessa kerrotaan lisäksi välipalojen energiasisällöt ja mitkä asiat ovat tä rkeitä sydänystävällisiä ruokia valmistettaessa. The purpose of this study was to develop children's snack recipes that follow Finnish nutritional recommendations. Especially important was that the recipes were to be based on the nutritional recommendations of the Finnish Heart Associations. This meant replacing the hard fat with the soft fat and limiting the use of salt. The study includes two surveys. The first one was directed to the pupils of Huhtasuo School and the second one was directed to their parents. The total sample was 282. There were 242 persons who answered the survey and the response rate was 86 percent. Thesurvey revealed that children eat quite healthy snacks and also understand whathealthy food means. The survey also revealed that parents want their children'ssnacks to be healthy, variable and easy to prepare. Based on the results different kinds of snack recipes meeting the demands of the parents and the nutrition recommendations were being developed. Practical product development was realizedaccording to the general principles of product development. The limitations of the household environment and the children's abilities to prepare the snacks themselves were taken into account in the preparation methods. The final recipe booklet includes nine recipes which are easy to make and follow the nutritional recommendations. Every snack is part of meal that includes a drink and a fruit or vegetable. In all recipes the nutrients were specified and compared to the Finnish nutritional recommendations. The recipe booklet will be published o n the Internet. With these recipes families are able to make healthy snacks. The booklet also i ncludes general information about heart-healthy diet.