Salapoliisi Saperen ruokaseikkailut: lasten ravitsemuskasvatusta Jyväskylän päiväkodeissa uusin menetelmin
Räihä, Teija (2006)
Räihä, Teija
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-98
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-98
Tiivistelmä
Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelukeskus toteutti Sapere-ravitsemuskasvatushankkeen vuosina 2004 - 2005. Hanke oli sosiaali- ja terveysministeriön tukema, ja sen yhteistyökumppanina oli kaupungin Meidän Jykä kasvatusyhteistyö. Työn tarkoituksena oli selvittää Sapere-ravitsemuskasvatushankkeesta saatuja kokemuksia Jyväskylän kaupungin päivähoidossa. Kohderyhmänä olivat Taikalampun, Pohjanlammen, Kotipesän ja Pupuhuhdan päiväkotien henkilökunta ja perhepäivähoitajat sekä Pupuhuhdan perhepuiston henkilöstö ja lapset sekä heidän vanhempansa. Aluksi oli tehtävä yhteenveto vanhemmille aiemmin tehdyn tutkimuskyselyn pohjalta, seuraavaksi toteutin henkilöstölle ja lapsille suunnittelemani kyselyn ja haastattelun sekä tutustuin päiväkodeissa toteutettuihin Sapere toimintasuunnitelmiin. Kyselyn tulosten mukaan lasten asenteet ruokailuun ja erilaisiin makuihin muuttuivat hankkeen aikana myönteisemmiksi. Syömisongelmat vähenivät huomattavasti, kun ruokaa ei tuputettu, vaan lapsi sai itse päättää, minkä verran halusi syödä, kunhan suostui maistelemaan kaikkea. Kannustaminen oli tärkeää ja innosti lapsia uusiin kokeiluihin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Erilaisiin ruokakulttuureihin ja luontoon, kasvimaahan, maatilaan sekä ruoanhankinta- ja valmistuspaikkoihin tutustuminen olivat tärkeitä ja mieleisiä oppimistapoja. Sapere-koira oli pidetty opas matkalla makuseikkailuihin. Myös henkilökunta ja vanhemmat olivat tyytyväisiä kokeiluun ja toivoivat Sapere- opetuksen olevan mukana päivähoidon toiminnassa osana ravitsemuskasvatusta tulevaisuudessakin. Opinnäytetyö oli tarpeen, jotta voidaan luoda terveellisiä ja ennakkoluulottomia ravitsemusmalleja leikki- ikäisille lapsille ja tutustuttaa heidät erilaisiin makuihin ja ruokakulttuureihin leikin, satujen ja toiminnan kautta. Vaikuttamalla lasten asenteisiin pienestä pitäen saadaan usein myös lasten vanhemmat kiinnostumaan terveellisestä ruoasta. Tässä työssä saatua tietoa voidaan soveltaa lasten päivähoidossa tulevaisuudessa ottamalla huomioon Sapere-mallin toimintasuunnitelmissa ja toteuttamalla sitä käytännössä. Saaduista tutkimustuloksista on hyötyä kehitettäessä uusia ideoita lasten ravitsemuskasvatukseen. The Social and Health Service Centre of Jyväskylä implemented the Sapere project on children's nutritional education in 2004-2005. The project supported by the Ministry of Social Affairs and Health was implemented in collaboration with Meidän Jykä unit of the city. The purpose was to study the experiences on this project in Jyväskylä's day care. The target group consisted of the personnels of the Taikalamppu, Pohjanlampi, Kotipesä and Pupuhuhta day nurseries and private child minders and the personnel of the Pupuhuhta family park and their parents. At first a summary on an earlier survey by the children's day care cervices was made. In addition,another survey was made for the personnel and the children and the already realised Sapere action plans were studied. According to the interviews the children's attitude towards eating and different tastes changed into more positive during the project. Eating problems decreased very fast when nobody forced the children to eat more than they wanted and the children could decide how much they wanted to eat. It is important to encourage children to taste different foods, this also seemed to encourage them for new experiments in food making and baking. It is very important that a child can get to know different food cultures and nature, garden, farm and food purchasing and production places. The Sapere dog was a very popular tour guide on the journey for taste adventures. Also the personnels and parents were very satisfied with this experiment and they hoped that Sapere learning would also in the future be included in thenutritional education of children's day care. There was a need for the thesis in order to create healthy and open- minded nutritional models for small children so that they could get to know different tastes and food cultures through play, stories and action. The children's attitudes can be affected from early childhood on; this way alsothe parents get interested in healthy food. The information gained can be adapted so that the Sapere modelcan be included in the future action plans. The results can be used when developing new ideas for children's nutritional educ ation in future.