Television ruokaohjelmien terveellisyys
Seppä, Riitta (2006)
Seppä, Riitta
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-199
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-199
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää television ruokaohjelmissa valmistettujen annosten terveellisyyttä. Tutkimukseen nauhoitettiin neljän viikon aikana ruokaohjelmia, jotka sisälsivät ruokaisia jalautasannoksiksi muunneltavia annoksia. Terveellisyyttä ruokaohjelmissa tutkittiin ravintoaineiden, suolan ja lautasmallin pohjalta. Tutkimuksen teoreettinen osuus ja saadut tulokset vuorottelevat raportoinnissa. Tutkimusaineisto nauhoitettiin 1.- 31.5.2004, joista tutkimukseen soveltuvia nauhoitteita kertyi 16 tuntia 30 minuuttia ja ruoka-annoksia 30 kappaletta. Ruokaohjelmat nauhoitin kanavilta TV 1, TV 2, MTV 3, Nelonen ja TV Jyväskylä. Lautasmallin mukaisia annoksia ei ruokaohjelmissa valmistettu yhtään. Ruokaohjelmissa valmistettujen annosten terveellisyys ravintoaineiden näkökulmasta ei vastannut suositusta. Hiilihydraateista käytettiin suhteessa enemmän nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kuin hitaasti imeytyviä. Myös kuidun saanti jäi vähäiseksi. Rasvoja ja proteiineja käytettiin paljon suositusta enemmän. Suolanmäärää ei mainittu annoksia valmistettaessa, mutta piilosuolan käytön vuoksi suolan kokonaismäärä oli runsas. Opinnäytetyöni on ajankohtainen, sillä terveellisyys on trendiaihe muun muassa mediassa. Työni tarkoitus on herätellä lukijoita huomaamaan, että terveellisestä ruoasta puhuttaessa ruoka ei välttämättä tarkoita suositusten mukaista terveellistä ruokaa. The aim wasto study the wholesomeness of the portions prepared in food programme on TV. For the stuy food programmes introducing lunch like portions were recorded during four weeks. The portions were substantial and could be turned into nutritionally balanced portions. The wholesomeness was examined in respect of nutrients, sodium and nutritionally balanced portion. The theoretical information and the results are in synchronised the report. thedata were recorded between 1'31 May 2004, suitable material added up to 16 hours and 30 minutes including 30 food portions. Food programme were recorded one channels TV 1, TV 2, MTV 3, Nelonen and TV Jyväskylä. No portions were prepared according to the nutritionally balanced portion model. The wholesomeness as the portions prepared in the programmes did not follow the nutritive recommendations. The quickly absorbing carbohydrates were med more than the slower absorbing ones. The in take of fibres was also minor. Fats and protein were used much more than recommendations. Sodium use was not mentioned when preparing the portions, but the use of hidden salt raised the total amount of sodium high. The topic of the bachelor's thesis is very current, because health and well-being in a trendy topic in media. The purpose was to show that speaking about wholesome food does not always mean that the food meets the nutritional recommendatims (?).