Maatalousyrittäjän lisäopinnot
Hintikka, Jaana (2008-01-15)
Hintikka, Jaana
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2008-01-15
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1220942124-9
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1220942124-9
Tiivistelmä
Maaseudun rakennemuutos on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana rajua. Euroopan Unionin myötä yhä useampi tila on joutunut tehostamaan tuotantoaan. Työn tavoitteena oli suunnitella lisäkoulutusta maatalousyrittäjille. Lisäkoulutuksen suunnittelua varten haastattelin maatalousyrittäjiä kysymällä, minkälaista lisäkoulutusta he haluaisivat. Haastatteluvaiheessa olin suunnitellut luettelon, jonka perusteella maatalousyrittäjät saivat valita eri opintojaksoja. Opintojaksojen vaihtoehtojen suunnitteluun vaikuttivat, mitä tässä oppilaitoksessa voitaisiin opettaa ja millaista koulutusta itse arvioin maatalousyrittäjien tarvitsevan. Lisäkoulutuksen tavoitteena on maatalousyritysten tuotannon kannattavuuden parantaminen, eläinten terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen, maaseutuympäristön hoitoon ja luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavien tekijöiden tiedostaminen ja bioenergiatuotannon lisääminen. Lisäksi koulutuksen tavoitteena on tuoda tutummaksi tietotekniikka ja uusi koneteknologia. Olen kehityshankkeessani suunnitellut lisäkoulutuksen, joka olisi 25 opintoviikkoa. Jokaisessa opintojaksossa on opintoviikkojen määrä, opetuksen tavoite, lähiopintopäivien määrä ja millainen etätehtävä opiskeltavaan opintojaksoon kuuluu. Suunnittelemani koulutus on mielestäni maatalousyrittäjille hyvä opiskeltava kokonaisuus, mutta haastattelututkimuksen perusteella voidaan todeta, että vain harva haastateltava olisi valmis suorittamaan koko 25 opintoviikon lisäkoulutuksen. Menestyvän maatalousyrityksen mahdollisuudet muuttuvassa maaseutuympäristössä ovat hyvät, mikäli tuotantoa tehostetaan ja tuotannon suunnitteluun, kehittämiseen ja johtamiseen kiinnitetään enemmän huomiota lisäämällä maatalousyrittäjän koulutusta.