Erityisruokavaliot oppimateriaalina marata-alan ja sosiaali- ja terveysalan koulutukseen
Halonen, Mervi; Kauhanen, Sirkka (2008-04-30)
Halonen, Mervi
Kauhanen, Sirkka
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2008-04-30
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1210229277-5
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1210229277-5
Tiivistelmä
Tämän kehittämishankkeen tarkoituksena on tuottaa oppimateriaalia yleisimmistä erityisruokavalioista sekä matkailu-, ravitsemus- ja talousalalle että sosiaali- ja terveysalalle. Työ palvelee sekä opettajia että opiskelijoita. Olemme laatineet opettajille sähköisen oppimateriaalipaketin. Opiskelijoiden oppimisen tueksi laadimme monivalintatehtäviä. Molemmissa oppimateriaaleissa on huomioitu konstruktivistinen oppimiskäsitys. Nostimme ammatillisen osaamisen ja terveyden edistämisen näkökulman, koska opettajien tietämys erityisruokavalioista on tänä päivänä osoittautunut riittämättömäksi. Työstimme tiiviin oppimateriaalipaketin yleisimmistä erityisruokavalioista tiedostaen erityisesti sosiaali- ja terveysalalla käytettävissä olevan opetuksen niukan ajan. Olemme havainneet käytännön kautta, että erityisruokavalioista puuttuu selkeä oppimateriaalipaketti. Tällä kokonaisuudella halusimme selkeyttää opettajan työnkuvaa. Pyrimme monivalintatehtävillä motivoimaan opiskelijoita tarkastelemaan syvällisemmin omaa ajattelu- ja oppimisprosessia. Teimme hankkeen parityönä, koska molempien näkemys laajentaa omaa ammatillista osaamista erityisruokavalioista. Lisäksi yhdessä pohtiminen antaa uusia ja laajempia näkökulmia. Halusimme laatia sähköisen oppimateriaalipaketin, koska tässä muodossa oppimateriaali on helposti muokattavissa ja siirrettävissä. Jokainen opettaja pystyy helposti rakentamaan omiin tarpeisiinsa soveltuvan oppimateriaalin.