Kansainvälistyvä maaseutumatkailu - opetusmateriaalia maaseutumatkailun koulutukseen
Koskiniemi, Tarja; Usvaranta, Kirsi (2007)
Koskiniemi, Tarja
Usvaranta, Kirsi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-471
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-471
Tiivistelmä
Kehittämishankkeemme toimeksiantaja oli JAKK Jalasjärveltä. JAKKin puolesta yhteistyötä on tehnyt Tuula Sundberg-Komppa, joka toimii vastuu- kouluttajana JAKKin maaseutumatkailuyrittäjien koulutuksessa. Hankkeemme yhtenä tavoitteena oli tuottaa koulutusmateriaalia maaseutumatkailun ammattitutkinnon valinnaiseen ateriapalveluosuuteen. Koulutusmateriaali käsittelee erilaisten kulttuurien kohtaamista lähinnä ruokailu- ja ohjelmapalvelutilanteissa sekä sitä millaisia odotuksia palveluja käyttävät yritykset asettavat. Toinen keskeinen tavoite oli omien pedagogisten valmiuksien lisääminen opettajaksi opiskellessamme. Olemme hankkeen yhteydessä tutustuneet opetustilanteisiin niiden suunnittelusta lopulliseen toteutukseen saakka. Materiaalin tuottamisen lisäksi olemme miettineet erilaisia pedagogisia menetelmiä ja muokanneet ne omalle opiskelijaryhmällemme sopiviksi. Hanketta työstäessämme olemme hankkineetmateriaalia mm. haastattelemalla maaseutumatkailuyrittäjiä sekä heidän palvelujaan käyttäviä yrityksiä siitä miten tarjonta ja odotukset kohtaavat erilaisissa tilaisuuksissa. Työtä tehdessämme korostuivat merkittävästi seuraavat seikat. Kansainvälisten matkailijoiden osuus kasvaa tulevaisuudessa maaseutumatkailuyrittäjien keskuudessa. Tämä seikka asettaa lisääntyviä vaatimuksia kielitaidon ja kulttuuriosaamisen suhteen. Markkinointi Internetin avulla lisääntyy ja sen merkitys entisestään korostuu. Erityisesti on panostettava matkapakettien ja hinnoittelun näkyvyyteen. Yrittäjien on luotava keskenään yhteistyöverkostoja ja pyrittävätiiviiseen yhteistyöhön palveluja käyttävien yritysten kanssa. Yrittäjien koulutusta on edelleen kehitettävä ja lisättävä yhteistyötä koulutusta järjestävien oppilaitosten välillä. The assignor of our developing scheme was JAKK (Jalasjärvi Vocational Adult Education Institute). Our co-operator at JAKK has been Tuula Sundberg-Komppa. She is in charge of the education of Rural Tourism entrepreneurs. One of the objectives of our scheme was to produce educational material for the optional catering course as part of the Further Vocational Qualification of Rural Tourism. The material deals with different cultures meeting each other when dining and doing arranged activities and with the expectations of the businesses which use these services. Another essential goal was to enhance our own pedagogic competence as we study to become teachers. We have become acquainted with teaching from planning to its actual implementation. In addition to producing material, we have also considered different pedagogic methods and modified them to meet the needs of our own students. We have gathered material for the scheme - among other sources - by interviewing Rural Tourism entrepreneurs and the businesses using their services on how the services and expectations meet each other in different situations. he following issues appeared being significant: The amount of international customers in Rural Tourism will grow. This will increase the need of language skills and knowledge of cultures. Marketing on the Internet will increase and become more important. Especially the package trips and prices should be easily available. Entrepreneurs should create cooperative networks and strive for intense co-operation with the businesses which use their services. We should develop the entrepreneurs' training further still and add cooperation with the corresponding educational institutes.