"Tyvestä puuhun" : yhteistoiminnallista menetelmää soveltaen kohti kokin ammattia
Lehtonen, Riitta (2007-12-05)
Lehtonen, Riitta
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-12-05
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1199697918-0
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1199697918-0
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli tutkia, miten yhteistoiminnallinen oppimisen menetelmä soveltuu ylioppilaspohjaisille kokkiopiskelijoille. Tutkimus toteutettiin Pirkanmaan ammattiopiston hotelli- ja ravintola-alan opetusravintolassa elo- syyskuussa- 07 –Työtä ravintolassa opintojaksolla. Tärkeänä tavoitteena oli myös syventää omaa pedagogista osaamista yhteistoiminnallisen oppimisen suhteen. Yhteistoiminnallinen oppiminen on opetuksen didaktinen lähestymistapa, joka korostaa sosiaalista vuorovaikutusta oppimisen ja kasvamisen tärkeänä osatekijänä. Työn teoreettisina lähtökohtina olivat yhteistoiminnallisen oppimisen keskeiset periaatteet, yhteistoiminnallisuuden tarkastelu oppijan ja oppimisen ohjaajan näkökulmasta sekä oppimiskäsitykset, jotka ovat toimivat yhteistoiminnallisen oppimisen taustalla. Tutkimus on kvalitatiivinen tapaustutkimus. Aineiston tiedonkeruutapoina käytettiin osallistuvaa havainnointia, opiskelijoiden palautekyselyjä ja päiväkirjamerkintöjä. Aineistoa on syvennetty ja varmennettu opiskelijoiden avoimilla haastatteluilla, jotka tapahtuivat arviointikeskustelujen yhteydessä. Tutkimusaineiston perusteella suurin osa opiskelijoista koki keskinäisen yhteistoiminnan ja vuorovaikutuksen edistäneen positiivisesti heidän oppimistaan yhteistoiminnallista oppimisen menetelmää sovellettaessa. Tutkimuksessa käsi kädessä kulkevat osallistuva havainnointi ja teoriataustan tarkastelu auttoivat ymmärtämään yhteistoiminnallisen oppimisen merkityksen oppimistilanteissa. Tapaustutkimuksen luonteeseen kuuluu, että saadut tulokset eivät ole yleistettäviä. Tutkimuksen tuloksia voidaan kuitenkin hyödyntää tulevaisuudessa opetusravintolan opetuksen kehittämisessä.