Ravintolatyöntekijöiden kohtaamia väkivaltatilanteita : case kolme anniskeluravintolaa
Sinkkonen, Taru; Puustinen, Juuso (2010)
Sinkkonen, Taru
Puustinen, Juuso
Savonia-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102713982
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010102713982
Tiivistelmä
tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kolmessa anniskeluravintolassa työskentelevien henkilöiden mahdollisia kokemuksia henkisestä ja fyysisestä väkivallasta heidän työajallaan. Tutkimuksessa selvitettiin myös työntekijöiden ajatuksia siitä millä keinoin työturvallisuutta voitaisiin kehittää ja mahdollisia vaaratilanteita välttää kyseessä olevissa ravintoloissa. Yhtenä tutkimuksen osana selvitettiin myös työntekijöiden kokemuksia siitä millaiset asiakkaat saattavat lisätä ravintolatyöntekijöihin kohdistuvaa väkivaltaa.
Tutkimuksen menetelmänä on käytetty puolistrukturoitua haastattelumenetelmää, jossa tutkimuskysymykset sisältivät vaihtoehtokysymyksiä ja avoimia kysymyksiä. Aineisto kerättiin haastattelemalla 19 ravintoloiden tarjoilu sekä saliapulaisen tehtävissä toimivaa henkilöä.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsittelee ravintolatyötä, työturvallisuutta asiakaspalvelutehtävissä, työntekijän lain antamaa suojaa ja asiakkaiden käytöskulttuuria ravintoloissa sekä päihteiden vaikutusta asiakkaiden käytökseen.
Tutkimuksen menetelmänä on käytetty puolistrukturoitua haastattelumenetelmää, jossa tutkimuskysymykset sisältivät vaihtoehtokysymyksiä ja avoimia kysymyksiä. Aineisto kerättiin haastattelemalla 19 ravintoloiden tarjoilu sekä saliapulaisen tehtävissä toimivaa henkilöä.
Opinnäytetyön teoriaosuus käsittelee ravintolatyötä, työturvallisuutta asiakaspalvelutehtävissä, työntekijän lain antamaa suojaa ja asiakkaiden käytöskulttuuria ravintoloissa sekä päihteiden vaikutusta asiakkaiden käytökseen.