Ympäristöystävällisyys Lossiranta Hotellien toiminnassa
Aalto, Katja (2010)
Aalto, Katja
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010110614209
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010110614209
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten hotelli voi kehittää toimintaansa ympäristöystävällisempään suuntaan. Kohdehotellina oli Lossiranta Hotellit Savonlinnasta. Hotelleja on kaksi, ne sijaitsevat lähellä toisiaan ja Olavinlinnaa. Lossiranta Logde on perustettu vuonna 2002 ja sisarhotelli Tavis Inn 2008. Huoneita näissä on yhteensä kaksitoista.
Raportin viitekehyksessä kerrotaan kestävästä kehityksestä ja yhteiskuntavastuusta, johon kuuluu sekä taloudellinen, ekologinen että sosiaalinen vastuu. Opinnäytetyön tuloksissa ja kehitysehdotuksissa keskitytään ekologiseen vastuuseen. Teoriaosuudessa tutustutaan myös Joutsenmerkkiin sekä kerrotaan lyhyesti muutamasta muusta ympäristömerkistä, joita ovat Green Office, Reilu kauppa ja EU-kukka.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua, joka on kvalitatiivinen tutkimusmenetelmä. Tähän menetelmään päädyttiin siksi, koska haastattelua koskevat kysymykset rajattiin liittymään hotellin toimintaan sekä ympäristöystävällisyyteen. Ympäristöystävällisyyttä selvitettiin Joutsenmerkin kriteerien avulla. Joutsenmerkillä on omat vaatimuksensa erilaisten tuotteiden lisäksi myös palveluille, kuten ravintoloille ja hotelleille.
Tuloksista selvisi, että hotellissa on jo otettu ympäristöasiat hyvin huomioon. Muun muassa energiansäästölamput sekä luomu- ja lähiruoan käyttö kuuluvat päivittäiseen toimintaan. Hotellissa vältetään myös kertakäyttöastioiden pienien pakkauksien käyttöä. Hotellin asukkaat saavat tietoa hotellin ympäristöystävällisyydestä sen kotisivuilta ja hotellikirjasta. Niistä löytyy myös tietoa siitä, miten asukas voi itse kuluttaa vähemmän energiaa.
Lossiranta Hotelleilla on hyvät mahdollisuudet saada Joutsenmerkki, mikäli hotelleissa tehtäisiin muutamia muutoksia, esimerkiksi vaihdettaisiin tavallinen sähkö ympäristömerkittyyn sähköön ja tilattaisiin painotuotteet jatkossa ympäristömerkitystä painolaitoksesta. Jos Lossiranta Hotellit on valmis investoimaan muutoksiin, pitkällä aikavälillä säästyisi rahaa ja energiaa ja hotelli saisi Joutsenmerkin.
Raportin viitekehyksessä kerrotaan kestävästä kehityksestä ja yhteiskuntavastuusta, johon kuuluu sekä taloudellinen, ekologinen että sosiaalinen vastuu. Opinnäytetyön tuloksissa ja kehitysehdotuksissa keskitytään ekologiseen vastuuseen. Teoriaosuudessa tutustutaan myös Joutsenmerkkiin sekä kerrotaan lyhyesti muutamasta muusta ympäristömerkistä, joita ovat Green Office, Reilu kauppa ja EU-kukka.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua, joka on kvalitatiivinen tutkimusmenetelmä. Tähän menetelmään päädyttiin siksi, koska haastattelua koskevat kysymykset rajattiin liittymään hotellin toimintaan sekä ympäristöystävällisyyteen. Ympäristöystävällisyyttä selvitettiin Joutsenmerkin kriteerien avulla. Joutsenmerkillä on omat vaatimuksensa erilaisten tuotteiden lisäksi myös palveluille, kuten ravintoloille ja hotelleille.
Tuloksista selvisi, että hotellissa on jo otettu ympäristöasiat hyvin huomioon. Muun muassa energiansäästölamput sekä luomu- ja lähiruoan käyttö kuuluvat päivittäiseen toimintaan. Hotellissa vältetään myös kertakäyttöastioiden pienien pakkauksien käyttöä. Hotellin asukkaat saavat tietoa hotellin ympäristöystävällisyydestä sen kotisivuilta ja hotellikirjasta. Niistä löytyy myös tietoa siitä, miten asukas voi itse kuluttaa vähemmän energiaa.
Lossiranta Hotelleilla on hyvät mahdollisuudet saada Joutsenmerkki, mikäli hotelleissa tehtäisiin muutamia muutoksia, esimerkiksi vaihdettaisiin tavallinen sähkö ympäristömerkittyyn sähköön ja tilattaisiin painotuotteet jatkossa ympäristömerkitystä painolaitoksesta. Jos Lossiranta Hotellit on valmis investoimaan muutoksiin, pitkällä aikavälillä säästyisi rahaa ja energiaa ja hotelli saisi Joutsenmerkin.