Mielenterveyskuntoutujien ruokailutottumusten kartoitus EMY ry:ssä
Luukkonen, Anni; Isokangas, Anna-Liisa (2010)
Luukkonen, Anni
Isokangas, Anna-Liisa
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120917685
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120917685
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tarkoituksena on kartoittaa mielenterveyskuntoutujien näkemyksiä terveellisestä ruoasta, heidän omia ruokailutottumuksiaan ja näkemyksiä talkooruokailusta Espoon mielenterveysyhdistys ry:ssä (EMY ry). EMY ry tekee töitä mielenterveyden edistämiseksi Espoon seudulla. EMY ry on esittänyt Laurea-ammattikorkeakoulun hankefoorumipäivillä tutkimusideansa talkooruokailunsa kehittämisestä. Toteutimme opinnäytetyön osana Työn rajalla- hanketta, joka on osa Laurea-ammattikorkeakoulu Otaniemen Voimaannuttavan työn tutkimis- ja kehittämislin-jaa.
EMY ry:n henkilökunta voi hyödyntää saatuja tuloksia talkooruokailun kehittämisessä. Opinnäytetyön tutkimusmenetelmä on laadullinen ja se on toteutettu puolistrukturoituna yksilöhaastatteluna. Tutkimusaineisto kerättiin syksyllä 2010. Tutkimukseen osallistui yhdeksän EMY:n talkooruokailuun osallistuvaa mielelenterveyskuntoutujaa Lilla Karyllin ja Meriemyn toimipisteissä.
Ruokavalio ja fyysinen terveys ovat erottamattomassa yhteydessä mielenterveyteen. Ruokavalion merkitys mielenterveyteen on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle. Mielenterveysongelmat ovat myös vahvasti kansanterveydellinen ongelma, joten mielenterveyskuntoutujien ravitsemuksen edistäminen vaikuttaa koko yhteiskunnan toimintaan ja tuottavuuteen.
Saamiemme tulosten mukaan mielenterveyskuntoutujat olivat tietoisia terveellisestä ruoasta. Osa haastateltavista kuvasi terveellistä ruokaa yksityiskohtaisemmin ja laajemmin kuin toiset. Omat ruokailutottumukset ja ateriarytmi vaihtelivat haastateltavien kesken. Ruokahalua pitivät kaikki yleisesti hyvänä. EMY:n talkooruokailun järjestelyihin ja ruokaan oltiin yleisesti tyytyväisiä. Talkooruokailu tapahtumana koettiin tärkeäksi.
EMY ry:n henkilökunta voi hyödyntää saatuja tuloksia talkooruokailun kehittämisessä. Opinnäytetyön tutkimusmenetelmä on laadullinen ja se on toteutettu puolistrukturoituna yksilöhaastatteluna. Tutkimusaineisto kerättiin syksyllä 2010. Tutkimukseen osallistui yhdeksän EMY:n talkooruokailuun osallistuvaa mielelenterveyskuntoutujaa Lilla Karyllin ja Meriemyn toimipisteissä.
Ruokavalio ja fyysinen terveys ovat erottamattomassa yhteydessä mielenterveyteen. Ruokavalion merkitys mielenterveyteen on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle. Mielenterveysongelmat ovat myös vahvasti kansanterveydellinen ongelma, joten mielenterveyskuntoutujien ravitsemuksen edistäminen vaikuttaa koko yhteiskunnan toimintaan ja tuottavuuteen.
Saamiemme tulosten mukaan mielenterveyskuntoutujat olivat tietoisia terveellisestä ruoasta. Osa haastateltavista kuvasi terveellistä ruokaa yksityiskohtaisemmin ja laajemmin kuin toiset. Omat ruokailutottumukset ja ateriarytmi vaihtelivat haastateltavien kesken. Ruokahalua pitivät kaikki yleisesti hyvänä. EMY:n talkooruokailun järjestelyihin ja ruokaan oltiin yleisesti tyytyväisiä. Talkooruokailu tapahtumana koettiin tärkeäksi.