Kouluruokailusuositusten toteutuminen Lempäälässä : Kouluruoan ravitsemuslaatu
Rönö, Kaisu (2010)
Rönö, Kaisu
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101141371
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201101141371
Tiivistelmä
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antama Kouluruokailusuositus (2008) toimi tämän opinnäytetyön innoittajana. Opinnäytetyön empiirinen osa toteutettiin yhteistyössä Lempäälän ruokapalvelun kanssa. Tässä työssä selvitettiin, onko Lempäälän kouluruoka ravitsemussuositusten mukaista. Empiirisessä osassa tehtiin Sydänliiton ruoan ravitsemuslaatua mittaava kysely Lempäälän kolmelle kouluruokaa valmistavalle keittiölle. Kyselyn perusteella selvitettiin, toteutuiko keittiöillä Sydänliiton perus-, rasva-, suola- ja tiedotuskriteeri. Sydänliiton kyselyn lisäksi tarkasteltiin Lempäälän kouluruokailussa käytettävän ruokalistan ravintoainesisältöä. Ravintoainetiedot saatiin Aterix - ruokaohjelmasta. Yhden viikon ruokalistalla tutkittiin energian, energiaravintoaineiden, tärkeimpien vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä ravintokuidun saantia. Viikon aikana toteutunutta ravintoarvojen keskiarvoa verrattiin ravitsemussuosituksiin. Tulosten perusteella annettiin kehitysehdotuksia Lempäälän kouluruokailun kehittämiseen.
Sydänliiton kyselyn mukaan Lempäälän kouluruokaa valmistavilla keittiöillä kaikki neljä ruoan ravitsemuslaatua mittavaa kriteeriä toteutui hyvin. Kriteerien hyvin toteutuminen on Sydänliiton kyselyn tavoite, joten Lempäälän keittiöillä tarjottava ruoka on todennäköisesti suositusten mukaista. Ravintoainelaskelmien perusteella Lempäälän kouluruoassa oli viikon keskiarvolla liian vähän energiaa, hiilihydraatteja ja ravintokuitua. Kouluruoassa oli lähes suositusten mukaisesti rasvaa, mutta kovan rasvan osuus kokonaisrasvamäärästä oli korkea. Lempäälän kouluruoassa oli runsaasti proteiinia, C -vitamiinia, kalsiumia ja tiamiinia. Suolaa ruoassa oli kaksinkertainen määrä suositukseen verrattuna. Raudan määrä ruoassa oli suosituksen mukaista.
Sydänliiton kyselyn mukaan Lempäälän kouluruoka oli suositusten mukaista. Ravintoainelaskelmat antoivat kouluruoan sisällöstä tarkempaa tietoa, jonka perusteella kouluruoan ravitsemuslaatua tulisi parantaa. Lempäälän kouluruokalistan ongelmat kerääntyivät keittopäivien kohdalle. Keittopäiville tulisi lisätä energian, hiilihydraattien ja ravintokuidun saantia. Kovan rasvan osuutta kokonaisrasvan määrästä tulisi korvata pehmeällä rasvalla. Lempäälän kouluruoan suolamäärän vähentämisessä erityishuomio tulisi kohdistaa ruoanvalmistusmenetelmiin ja ruoan maustamiseen. Raaka-aineiden vähäsuolaisuus tulisi määritellä ehdottomaksi laatukriteeriksi elintarvikkeiden hankintaan.
Sydänliiton kyselyn mukaan Lempäälän kouluruokaa valmistavilla keittiöillä kaikki neljä ruoan ravitsemuslaatua mittavaa kriteeriä toteutui hyvin. Kriteerien hyvin toteutuminen on Sydänliiton kyselyn tavoite, joten Lempäälän keittiöillä tarjottava ruoka on todennäköisesti suositusten mukaista. Ravintoainelaskelmien perusteella Lempäälän kouluruoassa oli viikon keskiarvolla liian vähän energiaa, hiilihydraatteja ja ravintokuitua. Kouluruoassa oli lähes suositusten mukaisesti rasvaa, mutta kovan rasvan osuus kokonaisrasvamäärästä oli korkea. Lempäälän kouluruoassa oli runsaasti proteiinia, C -vitamiinia, kalsiumia ja tiamiinia. Suolaa ruoassa oli kaksinkertainen määrä suositukseen verrattuna. Raudan määrä ruoassa oli suosituksen mukaista.
Sydänliiton kyselyn mukaan Lempäälän kouluruoka oli suositusten mukaista. Ravintoainelaskelmat antoivat kouluruoan sisällöstä tarkempaa tietoa, jonka perusteella kouluruoan ravitsemuslaatua tulisi parantaa. Lempäälän kouluruokalistan ongelmat kerääntyivät keittopäivien kohdalle. Keittopäiville tulisi lisätä energian, hiilihydraattien ja ravintokuidun saantia. Kovan rasvan osuutta kokonaisrasvan määrästä tulisi korvata pehmeällä rasvalla. Lempäälän kouluruoan suolamäärän vähentämisessä erityishuomio tulisi kohdistaa ruoanvalmistusmenetelmiin ja ruoan maustamiseen. Raaka-aineiden vähäsuolaisuus tulisi määritellä ehdottomaksi laatukriteeriksi elintarvikkeiden hankintaan.