MAASEUTUYRITTÄJIEN TYÖHYVINVOINTI JA TYÖTERVEYDEN EDISTÄMINEN LAPIN LÄÄNISSÄ : Maaseutuyrittäjien hyvinvointi -hankkeen (MAAHY) selvitys
Luusua, Hanna (2010)
Luusua, Hanna
Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103012771
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201103012771
Tiivistelmä
Maaseutuyrittäjien hyvinvointi -hanke on jatkoa AMMUU- ja Hyvinvoiva ja menestyvä lappilainen viljelijä -hankkeille, koska on nähty tarvetta tukea lisää lappilaisia maaseu-tuyrittäjiä ja heidän kanssaan yhteistyössä olevia.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Lapin maaseutuyrittäjien työhyvinvointia ja työterveyshuollon toimintaa. Tavoitteena oli edistää lappilaisten maaseutuyrittäjien työ-hyvinvointia. Tutkimuksessa selvitettiin, miten Lapin maaseutuyrittäjät kokevat työhy-vinvointinsa. Työhyvinvointiin liittyen selvitettiin, miten maaseutuyrittäjät kokevat fyy-sisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveytensä sekä millaiset elintavat maaseutuyrittäjillä on. Lisäksi selvitettiin, miten maaseutuyrittäjien työterveyden edistäminen toimii Lapin kuntien työterveyshuolloissa.
Tutkimuksen aineisto kerättiin MAAHY-hankkeeseen osallistuneilta maaseutuyrittäjiltä (n=213) sekä Lapin kuntien työterveyshuoltoa edustavilta työterveyshoitajilta (n=18) vuosina 2009–2010. Aineistot analysoitiin määrällisin menetelmin ja esitetään frekvens-seinä ja prosentteina sekä havainnollistetaan kuvioin.
Maaseutuyrittäjät kokevat fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveytensä pääosin hy-väksi. Heillä esiintyy lihas- ja niveloireita, unihäiriöitä, väsymystä sekä keskittymiskyvyn häiriöitä ja mielialan muutoksia. Suurimmalla osalla ei ole vakituista lääkäriä, mutta suurimmalle osalle on tehty terveystarkastus työterveyshuollossa. Heidän elintapansa ovat muuhun suomalaisväestöön verrattuna terveellisemmät, erityisesti alkoholin käytön suhteen.
Maaseutuyrittäjille suunnattu työterveyshuolto Lapissa toimii pääosin hyvän työterve-yshuoltokäytännön mukaisesti. Ryhmätoiminnan, yrittäjän työkykyä ylläpitävän toi-minnan järjestämiseen sekä seurantaan on ollut resursseja ja aktiivisuutta vähemmän. Suurimmalla osalla maaseutuyrittäjistä ei ollut sairaanhoitosopimusta eikä konsultaatio sisältynyt siihen.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Lapin maaseutuyrittäjien työhyvinvointia ja työterveyshuollon toimintaa. Tavoitteena oli edistää lappilaisten maaseutuyrittäjien työ-hyvinvointia. Tutkimuksessa selvitettiin, miten Lapin maaseutuyrittäjät kokevat työhy-vinvointinsa. Työhyvinvointiin liittyen selvitettiin, miten maaseutuyrittäjät kokevat fyy-sisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveytensä sekä millaiset elintavat maaseutuyrittäjillä on. Lisäksi selvitettiin, miten maaseutuyrittäjien työterveyden edistäminen toimii Lapin kuntien työterveyshuolloissa.
Tutkimuksen aineisto kerättiin MAAHY-hankkeeseen osallistuneilta maaseutuyrittäjiltä (n=213) sekä Lapin kuntien työterveyshuoltoa edustavilta työterveyshoitajilta (n=18) vuosina 2009–2010. Aineistot analysoitiin määrällisin menetelmin ja esitetään frekvens-seinä ja prosentteina sekä havainnollistetaan kuvioin.
Maaseutuyrittäjät kokevat fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveytensä pääosin hy-väksi. Heillä esiintyy lihas- ja niveloireita, unihäiriöitä, väsymystä sekä keskittymiskyvyn häiriöitä ja mielialan muutoksia. Suurimmalla osalla ei ole vakituista lääkäriä, mutta suurimmalle osalle on tehty terveystarkastus työterveyshuollossa. Heidän elintapansa ovat muuhun suomalaisväestöön verrattuna terveellisemmät, erityisesti alkoholin käytön suhteen.
Maaseutuyrittäjille suunnattu työterveyshuolto Lapissa toimii pääosin hyvän työterve-yshuoltokäytännön mukaisesti. Ryhmätoiminnan, yrittäjän työkykyä ylläpitävän toi-minnan järjestämiseen sekä seurantaan on ollut resursseja ja aktiivisuutta vähemmän. Suurimmalla osalla maaseutuyrittäjistä ei ollut sairaanhoitosopimusta eikä konsultaatio sisältynyt siihen.