Sian siemennesteen mikrobiologisen laadunvalvonnan kehittäminen
Merinen, Tiina (2011)
Merinen, Tiina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104084046
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104084046
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli auttaa Finnpig Oy:tä luomaan valmistamalleen tuotteelle mikrobiologinen laadunvalvontajärjestelmä. Finnpig Oy on kahden suuren elintarvikealan yrityksen omistama keinosiemennys- ja sianjalostusyritys, jonka karjuasemalla valmistetaan annospusseja keinosiemennykseen sikatiloille ympäri Suomea. Tuotteen aistinvaraisen ja fyysisten ominaisuuksien tarkkailun lisäksi laboratoriolla oli tarve seurata tuotteen mikrobiologista laatua. Työn tavoitteena oli auttaa yritystä mikrobiologisen laadunvalvonnan kehittämisessä. Työn tarkoituksena oli selvittää raaka-aineiden ja valmiin tuotteen kokonaisbakteerimääriä, hiivojen ja homeiden esiintymistä sekä seurata laboratorioveden mikrobiologista laatua. Tätä varten viljeltiin useita näytteitä sopivien laimennosten ja normaalin mikrobitason määrittämiseksi. Kasvatusalustoiksi valittiin 3M™ Petrifilm™-alustat niiden helppokäyttöisyyden ja pienen koon vuoksi.
Aluksi tutkittiin kokonaisbakteerialustojen sopivuutta tutkittavalle materiaalille sekä selvitettiin mahdollista näytteen laimennostarvetta. Tutkimuksessa oli mukana raakasiementä, antibioottiliuoksella laimennettua myyntisiementä, sekä laimennosaineen tekoon käytettävää ionivaihdettua vettä. Veden mikrobiologista laatua ja säilymistä säilytysastioissaan tutkittiin samanaikaisesti siemenen kanssa. Normaalista raakasiemenestä haluttiin selvittää keskimääräinen bakteeritaso, jotta voitaisiin verrata sitä poikkeavien näytteiden pitoisuuksiin. Lisäksi bakteeritasoa vertailtiin eri sikarotujen välillä. Myyntisiemen laimennetaan mikrobien kasvua estävällä antibioottiliuoksella ja pakataan annospusseihin, joita tutkittiin laimentimen tehon varmistamiseksi. Hiiva- ja homealustojen soveltuvuuden selvittämiseen käytettiin samoja materiaaleja kuin kokonaisbakteerien kohdalla.
Jatkossa laboratoriossa on tarkoitus seurata myyntipussien sekä käytössä olevan veden mikrobiologista laatua. Koska tutkimus tehtiin yrityksen tuotannon kehittämiseksi, ovat tarkemmat tutkimustulokset ainoastaan Finnpigin omaan käyttöön ja vain työn teoriaosuus on julkinen. Teoriaosuudessa käsitellään yleisesti karjuasematoimintaa, sikojen siemennesteen laatuun vaikuttavia seikkoja sekä käytettyjä työmenetelmiä.
Aluksi tutkittiin kokonaisbakteerialustojen sopivuutta tutkittavalle materiaalille sekä selvitettiin mahdollista näytteen laimennostarvetta. Tutkimuksessa oli mukana raakasiementä, antibioottiliuoksella laimennettua myyntisiementä, sekä laimennosaineen tekoon käytettävää ionivaihdettua vettä. Veden mikrobiologista laatua ja säilymistä säilytysastioissaan tutkittiin samanaikaisesti siemenen kanssa. Normaalista raakasiemenestä haluttiin selvittää keskimääräinen bakteeritaso, jotta voitaisiin verrata sitä poikkeavien näytteiden pitoisuuksiin. Lisäksi bakteeritasoa vertailtiin eri sikarotujen välillä. Myyntisiemen laimennetaan mikrobien kasvua estävällä antibioottiliuoksella ja pakataan annospusseihin, joita tutkittiin laimentimen tehon varmistamiseksi. Hiiva- ja homealustojen soveltuvuuden selvittämiseen käytettiin samoja materiaaleja kuin kokonaisbakteerien kohdalla.
Jatkossa laboratoriossa on tarkoitus seurata myyntipussien sekä käytössä olevan veden mikrobiologista laatua. Koska tutkimus tehtiin yrityksen tuotannon kehittämiseksi, ovat tarkemmat tutkimustulokset ainoastaan Finnpigin omaan käyttöön ja vain työn teoriaosuus on julkinen. Teoriaosuudessa käsitellään yleisesti karjuasematoimintaa, sikojen siemennesteen laatuun vaikuttavia seikkoja sekä käytettyjä työmenetelmiä.