Eri energiatasojen annosteluohjeiden kehittämisprosessi pitkäaikaispotilaiden ruokailussa
Saastamoinen-Karkila, Pirjo (2010)
Saastamoinen-Karkila, Pirjo
Laurea-ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120717324
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010120717324
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää eri energiatasojen annosteluohjeet pitkäaikaispotilaiden ruokailua varten. Ohjeiden tarkoituksena on helpottaa energiatasojen huomioon ottamista keskitetyssä ja hajautetussa ruoan jakelussa. Energiatasojen toteutumisen tavoitteena on säilyttää potilaiden ravitsemustila hyvänä ja ylläpitää sitä oikean kokoisilla aterioilla. Toimintaympäristönä kehittämistyössä on ollut Espoossa sijaitsevan Puolarmetsän sairaalan ravintokeskus.
Työn teoriaosio käsittää kuvauksen toimintaympäristöstä sekä käsittelee nimenomaan pitkäaikaispotilaiden ravitsemuksen merkitystä ja sen toteutumista. Toiminnallinen osuus käsittelee syntyneiden annosteluohjeiden suunnittelu- ja käyttöönottoprosessit sekä niiden toimivuuden arvioinnin.
Energiatasolaskelmat on tehty AROMI- tietokoneohjelmalla. Ohjelman avulla on laskettu energiatason toteutumat
ruokalaji-, päivä-, ja viikkotasoilla. Pitkäaikaispotilaiden ravitsemus on tärkeää, sillä oikea ravitsemus edesauttaa potilaan kuntoutumista ja elämänlaadun ylläpitoa sekä sairauksista toipumista. Yksilöllisesti annosteltu ateriakokonaisuus edistää tarvittavien ravintoaineiden saantia.
Havainnoinnin johtopäätöksenä todettiin, että liian suuret annokset jäivät osittain tai jopa kokonaan syömättä. Virheellisen ravitsemuksen riski on tästä johtuen suuri. Pitkään sairaalahoidossa olevien vanhusten ravitsemushoitoon tulee kiinnittää huomiota, jotta heille ei synny virheravitsemuksesta johtuvaa aliravitsemustilaa.
Tämä opinnäytetyön kehittämistyön tuloksena ovat valmistuneet ruoan annosteluohjeet pitkäaikaispotilaiden ruokailun parantamiseksi. Ohjeiden valmistuttua ne on otettu päivittäiseen käyttöön ravintokeskuksessa keskitetyssä ruoan jakelussa sekä osastoilla tapahtuvassa hajautetussa ruoan jakelussa.
Annosteluohjeiden kehittämisprosessin aikana havainnoinnin kautta on todettu, että oikea annoskoko ja oikein koottu ateria ovat tärkeitä osia hoitotyössä. Ravintoaineiden riittävällä saannilla voidaan ylläpitää jäljellä olevaa toimintakykyä. Hoitohenkilökunnan vastuulla on, että potilaalle tilataan sopivan kokoinen ja oikearakenteinen annos. Ravintokeskuksella on vastuu toimittaa tilauksen mukainen annos osastolle. Vastuu ravitsemuksesta on kaikilla pitkäaikaispotilaiden parissa työskentelevillä.
Työn teoriaosio käsittää kuvauksen toimintaympäristöstä sekä käsittelee nimenomaan pitkäaikaispotilaiden ravitsemuksen merkitystä ja sen toteutumista. Toiminnallinen osuus käsittelee syntyneiden annosteluohjeiden suunnittelu- ja käyttöönottoprosessit sekä niiden toimivuuden arvioinnin.
Energiatasolaskelmat on tehty AROMI- tietokoneohjelmalla. Ohjelman avulla on laskettu energiatason toteutumat
ruokalaji-, päivä-, ja viikkotasoilla. Pitkäaikaispotilaiden ravitsemus on tärkeää, sillä oikea ravitsemus edesauttaa potilaan kuntoutumista ja elämänlaadun ylläpitoa sekä sairauksista toipumista. Yksilöllisesti annosteltu ateriakokonaisuus edistää tarvittavien ravintoaineiden saantia.
Havainnoinnin johtopäätöksenä todettiin, että liian suuret annokset jäivät osittain tai jopa kokonaan syömättä. Virheellisen ravitsemuksen riski on tästä johtuen suuri. Pitkään sairaalahoidossa olevien vanhusten ravitsemushoitoon tulee kiinnittää huomiota, jotta heille ei synny virheravitsemuksesta johtuvaa aliravitsemustilaa.
Tämä opinnäytetyön kehittämistyön tuloksena ovat valmistuneet ruoan annosteluohjeet pitkäaikaispotilaiden ruokailun parantamiseksi. Ohjeiden valmistuttua ne on otettu päivittäiseen käyttöön ravintokeskuksessa keskitetyssä ruoan jakelussa sekä osastoilla tapahtuvassa hajautetussa ruoan jakelussa.
Annosteluohjeiden kehittämisprosessin aikana havainnoinnin kautta on todettu, että oikea annoskoko ja oikein koottu ateria ovat tärkeitä osia hoitotyössä. Ravintoaineiden riittävällä saannilla voidaan ylläpitää jäljellä olevaa toimintakykyä. Hoitohenkilökunnan vastuulla on, että potilaalle tilataan sopivan kokoinen ja oikearakenteinen annos. Ravintokeskuksella on vastuu toimittaa tilauksen mukainen annos osastolle. Vastuu ravitsemuksesta on kaikilla pitkäaikaispotilaiden parissa työskentelevillä.