Naudan keisarileikkaukset
Rämö, Anna (2011)
Rämö, Anna
Hämeen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105045913
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105045913
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä selvitys opinnäytetyön toimeksiantajan eli Helsingin Yliopistollisen Tuotantoeläinsairaalan toiminta-alueella tehdyistä nautojen keisarileikkauksista aikavälillä 1.1.2005 - 31.12.2010. Tavoitteena oli myös aikaansaada tuottajille lisää tietoa nautojen keisarileikkauksista, sillä aiheesta ei ole olemassa paljon suomalaista kirjallisuustietoa.
Työn teoriaosuudessa käsitellään naudan normaalia poikimista, keisarileikkauksiin johtavia syitä, keisarileikkaukseen valmistautumista, keisarileikkausta toimenpiteenä ja siihen liittyviä mahdollisia komplikaatioita ja riskejä. Keisarileikkauksiin liittyvässä selvityksessä käsiteltäviä asioita ovat nautojen ikä, poikimakerta, rotu, keisarileikkauksiin johtavat syyt, emän ja vasikan selviytyminen sekä Tuotantoeläinsairaalassa leikattujen nautojen klinikalla oloaika. Selvitys perustuu Helsingin Yliopistollisessa Tuotantoeläinsairaalassa käytössä olevaan potilastietojärjestelmään. Alueellisesti työssä käsitelty aineisto perustuu tuotantoeläinsairaalan toiminta-alueeseen, johon kuuluvat Orimattila, Mäntsälä, Myrskylä, Pukkila, Artjärvi ja Kärkölä. Lisäksi sairaalaan tulee lähetteellä eläimiä muilta paikkakunnilta noin 100 kilometrin etäisyydeltä.
Selvityksessä käy ilmi, että suurin osa Tuotantoeläinsairaalan alueen keisarileikkauksista tehdään Tuotantoeläinsairaalassa ja vain pieni osa tiloilla. Keisarileikatuista naudoista enemmistö on nuoria eläimiä. Lypsylehmille tehdään lihanautoihin verrattuna enemmän keisarileikkauksia ja yleisin keisarileikkaukseen johtava syy on suuri sikiö/lantion ahtaus.
Työn teoriaosuudessa käsitellään naudan normaalia poikimista, keisarileikkauksiin johtavia syitä, keisarileikkaukseen valmistautumista, keisarileikkausta toimenpiteenä ja siihen liittyviä mahdollisia komplikaatioita ja riskejä. Keisarileikkauksiin liittyvässä selvityksessä käsiteltäviä asioita ovat nautojen ikä, poikimakerta, rotu, keisarileikkauksiin johtavat syyt, emän ja vasikan selviytyminen sekä Tuotantoeläinsairaalassa leikattujen nautojen klinikalla oloaika. Selvitys perustuu Helsingin Yliopistollisessa Tuotantoeläinsairaalassa käytössä olevaan potilastietojärjestelmään. Alueellisesti työssä käsitelty aineisto perustuu tuotantoeläinsairaalan toiminta-alueeseen, johon kuuluvat Orimattila, Mäntsälä, Myrskylä, Pukkila, Artjärvi ja Kärkölä. Lisäksi sairaalaan tulee lähetteellä eläimiä muilta paikkakunnilta noin 100 kilometrin etäisyydeltä.
Selvityksessä käy ilmi, että suurin osa Tuotantoeläinsairaalan alueen keisarileikkauksista tehdään Tuotantoeläinsairaalassa ja vain pieni osa tiloilla. Keisarileikatuista naudoista enemmistö on nuoria eläimiä. Lypsylehmille tehdään lihanautoihin verrattuna enemmän keisarileikkauksia ja yleisin keisarileikkaukseen johtava syy on suuri sikiö/lantion ahtaus.