Kevätvehnän valkuaiseen vaikuttavat tekijät
Ventomaa, Tuomas (2011)
Ventomaa, Tuomas
Hämeen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066417
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105066417
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni aihe on kevätvehnän valkuaiseen vaikuttavat tekijät. Kevätvehnän viljelyala lisääntyy vuosi vuodelta ja viljelijälle on tärkeätä saada paras hinta tuottamastaan sadosta. Tavoitteena on siis tuottaa myllyvehnää teollisuuden raaka-aineeksi. Myllyvehnän tiukat laatuvaatimukset houkuttelevat tutkimaan mahdollisuuksia tuottaa hehtolitrapainoltaan, sakoluvultaan ja valkuaispitoisuudeltaan yhä laadukkaampaa vehnää. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MTT Lounais-Suomen tutkimusasema Piikkiössä. Aineisto opinnäytetyöhön koostuu pääosiltaan tutkimusaseman virallisten lajikekokeiden tuloksista kevätvehnän osalta vuosilta 2003 – 2010. Opinnäytetyössä on käytetty kuitenkin vain vuosia 2006 – 2010, johtuen koeaseman muuttamisesta vuonna 2006 Mietoisista Piikkiöön.
Työn tavoitteena oli selvittää miten eri tekijät vaikuttavat valkuaisen määrään ja laatuun. Tarkoituksena oli myös tuottaa käytännön tietoa ja luoda kirjallisuus paketti käytännön viljelyn tueksi. Lisäksi opinnäytetyön tuloksista voi olla hyötyä kustannustehokkaan viljelyn harjoittamisessa. Tutkimuksessa vertailtiin eri kevätvehnälajikkeiden laatuominaisuuksia kahden eri koepaikan tuloksista. Tuloksista muodostettiin selventäviä kuvioita ja niiden avulla tehtiin johtopäätelmiä ja vastauksia haluttuihin kysymyksiin.
Selviä johtopäätelmiä valkuaiseen vaikuttavista tekijöistä on vaikea tehdä. Suuri osatekijöiden määrä ja niiden väliset suhteet tekivät arvioinnista ja vertailusta hankalaa. Keskeisimmäksi vaikuttavaksi tekijäksi voidaan nostaa maaperä ja alkukesän kasvukauden 10 ensimmäisen viikon sademäärä. Tässä koesarjassa valkuaisen vuosittaisten vaihteluiden syyt eivät keskiarvoisesti riippuneet lajikkeesta, lannoituksesta eikä sadon määrästä. Sään vaikutus niin lämpötilan kuin sateidenkin osalta on siis riippuvainen myös kasvukauden ajankohdasta. Lisätutkimukset valkuaiseen vaikuttavista tekijöistä olisivat toivottavia. Kokeiden muuttujien määrän ollessa näinkin suuri, on vaikea löytää luotettavia tuloksia yksittäisistä tekijöistä. Eri maalajien ja vuosittaisten sademäärien sekä esikasvin vaikutukset erityisesti savimailla olisivat mielenkiintoisia tutkimuskohteita.
Työn tavoitteena oli selvittää miten eri tekijät vaikuttavat valkuaisen määrään ja laatuun. Tarkoituksena oli myös tuottaa käytännön tietoa ja luoda kirjallisuus paketti käytännön viljelyn tueksi. Lisäksi opinnäytetyön tuloksista voi olla hyötyä kustannustehokkaan viljelyn harjoittamisessa. Tutkimuksessa vertailtiin eri kevätvehnälajikkeiden laatuominaisuuksia kahden eri koepaikan tuloksista. Tuloksista muodostettiin selventäviä kuvioita ja niiden avulla tehtiin johtopäätelmiä ja vastauksia haluttuihin kysymyksiin.
Selviä johtopäätelmiä valkuaiseen vaikuttavista tekijöistä on vaikea tehdä. Suuri osatekijöiden määrä ja niiden väliset suhteet tekivät arvioinnista ja vertailusta hankalaa. Keskeisimmäksi vaikuttavaksi tekijäksi voidaan nostaa maaperä ja alkukesän kasvukauden 10 ensimmäisen viikon sademäärä. Tässä koesarjassa valkuaisen vuosittaisten vaihteluiden syyt eivät keskiarvoisesti riippuneet lajikkeesta, lannoituksesta eikä sadon määrästä. Sään vaikutus niin lämpötilan kuin sateidenkin osalta on siis riippuvainen myös kasvukauden ajankohdasta. Lisätutkimukset valkuaiseen vaikuttavista tekijöistä olisivat toivottavia. Kokeiden muuttujien määrän ollessa näinkin suuri, on vaikea löytää luotettavia tuloksia yksittäisistä tekijöistä. Eri maalajien ja vuosittaisten sademäärien sekä esikasvin vaikutukset erityisesti savimailla olisivat mielenkiintoisia tutkimuskohteita.