Närodlat på menyn : Skördevecka 2010
Båtmästar, Malin (2011)
Båtmästar, Malin
Vaasan ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105229026
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105229026
Tiivistelmä
Opinnäytetyön on suunnittelutyö liittyen Vasa Yrkesakademin projektiin Närodlat och Kvalitet, kouluruoka koskeva osa projektista toteutetaan neljässä koulukeittiössä syksyllä 2010. Närodlat och Kvalitet hankkeessa pyritään levittämään osaamista lähiruoasta. Närodlat och Kvalitet-projektin tarkoituksena on levittää tietoa ja edistää lähiruoan käyttöä ja kulutusta ennen kaikkea alueellisia tuotteista, kuten vihannekset ja perunat. Hankkeessa suunnittelin koulukeittiöihin ruokalistan Sadonkorjuu teemaviikon. Oma osuuteni suunnittelutyössä oli suunnitella syyskasviksista teemaviikon kouluruokailuun sopivaksi. Tavoitteena oli edistää koulukeittiöitä käyttämään paikallisia tuotteita. Työssäni selvitän ruokalistasuunnittelun eri vaiheita, suunnittelulle asetetut rajoitukset sekä dokumentoinut miten suunnittelutyö eteni. Empirisessä osassa tein kyselyn ruokalistan toimivuudesta osallistuneille keittiöille. Kyselyn tein lomakkeella, joka lähetettiin kouluruokailusta vastaaville helmikuussa 2011. Teoriaosassa olen syventynyt lähiruoka käsitteeseen, mikä on Närodlat och Kvalitet –projektin keskeinen osa. Työssäni määrittelen keskeiset käsitteet, asetan työn tavoitteet sekä haasteet, sekä käsittelen kestävää kehitystä. Teoriassa käsittelen myös kouluruokailu Suomessa. Työn lopussa arvion suunnittelemani Sadonkorjuuviikon toteutusta ja annan kehittämisehdotuksia. Käsite kuin olin suunnitellut hanken yhdessä on niin sanottu ruokalistakonsepti, koulun keittiöiden teemaviikko, jota kutsumme "satoa viikkoa." Oma osuuteni suunnitteluun koostui suunnittelusta koulun valikon sato teema jotta voidaan edistää koulukeittiöiden käyttämällä paikallisia tuotteita. Tässä työssä valmisteen suunnitteluun viikoittain valikot, sen parametrit rajoja ja miten tulin lopullinen koulun ruokaohjeet. Empiirisessä osassa opinnäytetyössä arvostan valikko ja konseptin vastaanotto ja keskustelen sen tulevan kehityksen. Arviointini perustuu postikyselyyn joka lähetettiin osallistuville koulukeittiöiden helmikuussa 2011. Minun teoria, olen päättänyt paneutua aiheeseen "lähiruoka". Tämä johtuu siitä lähiruoka-kysymyksen muodostaa perustan minun opinnäytetyötä ja työharjoittelu siellä hankessa. Mainitsen määritelmiä, ongelmia, uskomuksia, haasteita, etuja, ja jotkut kestävän kehityksen kouluruokailusta. Teoriaosassa on myös luku kouluruokailun Suomessa, sekä käsitteisiin liittyviä ravitsemuksen ja elintarvikkeiden tuotanto jotka usein esitellään Pohjoismaiden koulun keskustelussa. Puheessani aion keskustella konseptin heikkouksia ja mahdollisuuksia ja ehdotuksia kehitetään edelleen.