Lähiruoka mahdollisuutena : Kyselytutkimus Oulun seudun ammattikorkeakoulun Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle
Törmä, Tuula; Rautiola, Heini (2011)
Törmä, Tuula
Rautiola, Heini
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105279991
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105279991
Tiivistelmä
TIIVISTELMÄ
Lähiruoka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina Suomessa. Aiheen ajankohtaisuus ja kiinnostavuus olivat hyvä lähtökohta tälle selvitykselle. Työn toimeksiantajana toimi Oulun seudun ammattikorkeakoulun Luonnonvara-alan yksikkö. Työn tavoitteena oli selvittää Oamkin Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön opiskelijoiden ja henkilökunnan kiinnostusta lähiruokaa kohtaan. Lisäksi kartoitettiin ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminnan järjestämismahdollisuutta yksiköissä.
Selvitys tehtiin Webropol-pohjaisena kyselytutkimuksena. Lähiruoka –kysely lähetettiin 1542:lle Oamkin Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön opiskelijalle ja henkilökuntaan kuuluvalle. Ennen kyselyn lähettämistä, Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön ruokaloihin jaettiin esitteitä, joihin oli koottu tiivis tietopaketti lähiruoasta ja ruokapiiritoiminnasta.
Lähiruoka-kyselyn vastausprosentiksi saatiin 15,9 %. Suurin osa vastanneista oli naisia. Tuloksista kävi ilmi, että tärkein ostopäätöksiin vaikuttava tekijä on tuotteen tuoreus.
Muina tärkeinä tekijöinä pidettiin laatua ja ostotottumuksia. Suurin osa vastaajista tiesi, että lähiruoka ei aina ole luomua. Lähiruoan ostoedellytyksiksi koettiin esimerkiksi varma ja helppo saatavuus sekä tuotteiden laatu. Lisäksi etenkin opiskelijat kokivat, että tuotteen hinnalla on merkitystä lähiruoan ostoedellytyksiin, sillä tiukan budjetin takia tuotteiden tulisi olla edullisia. Kyselyn perusteella suosituimmat tuotteet, joita vastaajat haluaisivat ruokapiirin kautta ostaa, olivat kurkku, tomaatti ja kananmunat.
Tulosten perusteella Oamkin Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksiköstä löytyy ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminnasta kuluttajina kiinnostuneita henkilöitä, mutta tuottajien saaminen mukaan toimintaan voi olla haasteellista. Tulevaisuudessa olisi hyvä myös miettiä, missä ruokapiiri ja tuottajatori kannattaisi järjestää ja voisiko Oamkin Luonnonvara-alan yksikkö toimia näiden toimintojen virittäjänä. Ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminta vaativat näiltä osin lisäselvitystä ennen toiminnan aloittamista.
Lähiruoka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina Suomessa. Aiheen ajankohtaisuus ja kiinnostavuus olivat hyvä lähtökohta tälle selvitykselle. Työn toimeksiantajana toimi Oulun seudun ammattikorkeakoulun Luonnonvara-alan yksikkö. Työn tavoitteena oli selvittää Oamkin Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön opiskelijoiden ja henkilökunnan kiinnostusta lähiruokaa kohtaan. Lisäksi kartoitettiin ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminnan järjestämismahdollisuutta yksiköissä.
Selvitys tehtiin Webropol-pohjaisena kyselytutkimuksena. Lähiruoka –kysely lähetettiin 1542:lle Oamkin Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön opiskelijalle ja henkilökuntaan kuuluvalle. Ennen kyselyn lähettämistä, Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön ruokaloihin jaettiin esitteitä, joihin oli koottu tiivis tietopaketti lähiruoasta ja ruokapiiritoiminnasta.
Lähiruoka-kyselyn vastausprosentiksi saatiin 15,9 %. Suurin osa vastanneista oli naisia. Tuloksista kävi ilmi, että tärkein ostopäätöksiin vaikuttava tekijä on tuotteen tuoreus.
Muina tärkeinä tekijöinä pidettiin laatua ja ostotottumuksia. Suurin osa vastaajista tiesi, että lähiruoka ei aina ole luomua. Lähiruoan ostoedellytyksiksi koettiin esimerkiksi varma ja helppo saatavuus sekä tuotteiden laatu. Lisäksi etenkin opiskelijat kokivat, että tuotteen hinnalla on merkitystä lähiruoan ostoedellytyksiin, sillä tiukan budjetin takia tuotteiden tulisi olla edullisia. Kyselyn perusteella suosituimmat tuotteet, joita vastaajat haluaisivat ruokapiirin kautta ostaa, olivat kurkku, tomaatti ja kananmunat.
Tulosten perusteella Oamkin Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksiköstä löytyy ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminnasta kuluttajina kiinnostuneita henkilöitä, mutta tuottajien saaminen mukaan toimintaan voi olla haasteellista. Tulevaisuudessa olisi hyvä myös miettiä, missä ruokapiiri ja tuottajatori kannattaisi järjestää ja voisiko Oamkin Luonnonvara-alan yksikkö toimia näiden toimintojen virittäjänä. Ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminta vaativat näiltä osin lisäselvitystä ennen toiminnan aloittamista.