Liemiruokintalaitteiston vakutus emakon rehun koostumukseen
Sippola, Johanna (2011)
Sippola, Johanna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060711384
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011060711384
Tiivistelmä
Liemiruokinta on yleistynyt tiineiden ja imettävien emakoiden ruokinnassa. Liemiruokinnassa käytetään erilaisia sivutuoterehuja, joiden kuiva-aine ja ravintoaineiden koostumus vaihtelee. Tästä on herännyt kysymys: ”Kuinka suurta liemirehujen kuiva-aineen ja ravintoaineiden vaihtelu on emakon liemirehuputkiston eri osissa, ja mikä on erilaisten raaka-aineiden ja laitteistojen toimintaperiaatteen vaikutus liemen koostumusvaihteluun?”. Ruokinnan suunnittelun kannalta on hyvä tietää, kuinka hyvin kaukaloon jaetun liemirehun koostumus vastaa ruokinnansuunnittelun koostumusta ja onko liemirehun ravintoaineiden saanti suhteessa tarvesuosituksiin.
Tämä opinnäytetyö on tehty osana tutkimushanketta ”Tilatutkimuksella uusia ratkaisuja sikojen ja siipikarjan komponenttiruokintaan”. Tässä opinnäytetyössä perehdytään liemiruokintalaitteiston jakaman liemirehun kuiva-aine- ja ravintoaineiden pitoisuuksien vaihteluun.
Tulokset osoittivat, että vaihtelua liemirehun ravintopitoisuudessa ei esiintynyt vain laitteistojen välillä, mutta myös tilojen kesken. Suurimmat hajonnat tulivat liemirehun kuiva-aine pitoisuudessa, rasvassa ja tuhkassa.
Vaikka tämän työn pohjalta ei voi suoraan kertoa, onko jokin laitteisto toistaan parempi ruokintalaitteisto, tämä työ kuitenkin osoittaa sen, että vaihtelua esiintyy laitteistojen välillä, ja seuraavaksi olisi hyvä selvittää, missä kohdin eroja muodostuu. Jatkotutkimuksena voisi olla yksittäisnäytteiden tutkiminen, jolloin voitaisiin päätellä, missä kohdin lajittuminen tapahtuu, ja näin parantaa laitteistojen toimivuutta.
Tämä opinnäytetyö on tehty osana tutkimushanketta ”Tilatutkimuksella uusia ratkaisuja sikojen ja siipikarjan komponenttiruokintaan”. Tässä opinnäytetyössä perehdytään liemiruokintalaitteiston jakaman liemirehun kuiva-aine- ja ravintoaineiden pitoisuuksien vaihteluun.
Tulokset osoittivat, että vaihtelua liemirehun ravintopitoisuudessa ei esiintynyt vain laitteistojen välillä, mutta myös tilojen kesken. Suurimmat hajonnat tulivat liemirehun kuiva-aine pitoisuudessa, rasvassa ja tuhkassa.
Vaikka tämän työn pohjalta ei voi suoraan kertoa, onko jokin laitteisto toistaan parempi ruokintalaitteisto, tämä työ kuitenkin osoittaa sen, että vaihtelua esiintyy laitteistojen välillä, ja seuraavaksi olisi hyvä selvittää, missä kohdin eroja muodostuu. Jatkotutkimuksena voisi olla yksittäisnäytteiden tutkiminen, jolloin voitaisiin päätellä, missä kohdin lajittuminen tapahtuu, ja näin parantaa laitteistojen toimivuutta.