Sapere-pedagoginen ruokalista ruokapalvelussa
Nevala, Kirsi (2011)
Nevala, Kirsi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061412006
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011061412006
Tiivistelmä
Opinnäytetyö oli kehittämishanke, ja sen tavoitteena oli laatia Sapere-pedagoginen ruokalista työvälineeksi varhaiskasvatukseen ja ammattikeittiöihin. Sapere-pedagogista ruokalistaa tarkasteltiin ruokapalvelun ja alle kouluikäisten lasten ravitsemuksen näkökulmasta. Saperepedagogisessa ruokalistassa huomioidaan lapsen ominainen tapa oppia ja mahdollistetaan lapsen kokemuksellinen oppiminen toistuvien ja kehittyvien harjoitteiden avulla. Sapere-pedagogisen ruokalistan avulla monipuolistetaan lasten ruokavaliota ja tutustutaan erityisesti kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin sekä lisätään niiden tarjontaa. Toiminnan tavoitteena on tukea lasten tervettä kasvua ja painon suotuisaa kehittymistä sekä ehkäistä ylipainon syntymistä.
Sapere-menetelmä ja Sapere-pedagoginen ruokalista mahdollistivat hyvän yhteistyön rakentamisen eri organisaatioissa toimivien henkilöiden kesken. Koulutusta eli osaamisen tukemista tulee järjestää varhaiskasvatus- ja ruokapalveluhenkilöstölle. Koulutuksien tavoitteena on saada osallistujat sitoutumaan ja motivoitumaan Sapere-menetelmään ja Sapere-pedagogiseen ruokalistaan. Valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan tulee kirjata ravitsemus- ja ruokakasvatus omana kokonaisuutena, jolla saadaan ruokakasvatus näkyväksi. Lapsilähtöisen joukkoruokailun suunnittelu on lapsen kuulemisen ja lapsen osallisuuden lisäämistä Saperepedagoginen ruokalista lisää lapsilähtöisyyttä ruokapalveluissa ja vahvistaa yhteistyötä kasvatushenkilöstön kanssa lasten hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Sapere-pedagogista ruokalistaa tulee suosia sen hyvän ravitsemuksellisen laadun perusteella.
Sapere-menetelmää tulee kehittää elinkaariajattelun ja jätteiden lajittelun näkökulmasta. Saperemenetelmään ja – harjoitteisiin tulee sisällyttää ympäristö- ja kuluttajakasvatusta. Kaupunkien ja kuntien tulee jatkossa perustaa moniammatillisia ravitsemustyöryhmiä lasten ruokakasvatuksen lapsilähtöisen ruokapalvelun kehittämiseen ja seurantaan.
Sapere-menetelmä ja Sapere-pedagoginen ruokalista mahdollistivat hyvän yhteistyön rakentamisen eri organisaatioissa toimivien henkilöiden kesken. Koulutusta eli osaamisen tukemista tulee järjestää varhaiskasvatus- ja ruokapalveluhenkilöstölle. Koulutuksien tavoitteena on saada osallistujat sitoutumaan ja motivoitumaan Sapere-menetelmään ja Sapere-pedagogiseen ruokalistaan. Valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan tulee kirjata ravitsemus- ja ruokakasvatus omana kokonaisuutena, jolla saadaan ruokakasvatus näkyväksi. Lapsilähtöisen joukkoruokailun suunnittelu on lapsen kuulemisen ja lapsen osallisuuden lisäämistä Saperepedagoginen ruokalista lisää lapsilähtöisyyttä ruokapalveluissa ja vahvistaa yhteistyötä kasvatushenkilöstön kanssa lasten hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Sapere-pedagogista ruokalistaa tulee suosia sen hyvän ravitsemuksellisen laadun perusteella.
Sapere-menetelmää tulee kehittää elinkaariajattelun ja jätteiden lajittelun näkökulmasta. Saperemenetelmään ja – harjoitteisiin tulee sisällyttää ympäristö- ja kuluttajakasvatusta. Kaupunkien ja kuntien tulee jatkossa perustaa moniammatillisia ravitsemustyöryhmiä lasten ruokakasvatuksen lapsilähtöisen ruokapalvelun kehittämiseen ja seurantaan.