Kestävä kehitys julkisissa ruokapalveluissa : hyviä käytänteitä ammattikeittiöissä
Salo, Anu (2011)
Salo, Anu
Savonia-ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011100413485
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011100413485
Tiivistelmä
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli kestävän kehityksen erilaiset toimintatavat julkisissa ruokapalveluissa. Opinnäytetyön toimeksiantajana ja tilaajana oli Savon ammatti- ja aikuisopiston EkoCentrian KestITÄ-hanke, eli Kestävyyttä Itä-Suomen ruokapalveluihin-hanke.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten ammattikeittiöissä on lähdetty toteuttamaan kestävän kehityksen edistämistä hyvien käytänteiden kuvausten perusteella, joita voidaan mallintaa muihinkin ammattikeittiöihin. Tutkimuksen kohteeksi valittiin KestITÄ-hankkeen Ekotehokas ammattikeittiö- koulutukseen osallistuneiden joukosta neljä erityyppistä kestävän kehityksen toimintatapaa; biojätteen vähentämiskampanja, vedetön ammattikeittiösiivous, kestävät elintarvikehankinnat sekä energiankulutuksen mittausjärjestelmä.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu kestävän kehityksen yleisestä osasta ja käsitteiden määrittelystä sekä julkisten ruokapalveluiden yleisestä tilanteesta Suomessa. Lisäksi teoriaosassa käsitellään ruokapalveluiden ympäristövaikutuksia ja niiden hallintaa.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, teemahaastatteluna neljässä erilaisessa julkisessa keittiössä ja haastateltavina olivat KestITÄ-hankkeen koulutuksiin osallistuneet ruokapalvelualan ammattilaiset. Kyseisten keittiöiden haastattelut toteutettiin maalis-toukokuun 2011 aikana. Opinnäytetyön liitteenä ovat tiivistetyt kuvaukset kestävän kehityksen hyvistä käytänteistä.
Tutkimuksen tulokset eli kestävän kehityksen hyvät käytänteet ovat hyödynnettävissä ja mallinnettavissa ammattikeittiöihin, jotka haluavat toimia ympäristövastuullisesti ja edistää kestävää kehitystä toiminnallaan.
Opinnäytetyön aiheena oli kestävän kehityksen erilaiset toimintatavat julkisissa ruokapalveluissa. Opinnäytetyön toimeksiantajana ja tilaajana oli Savon ammatti- ja aikuisopiston EkoCentrian KestITÄ-hanke, eli Kestävyyttä Itä-Suomen ruokapalveluihin-hanke.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, miten ammattikeittiöissä on lähdetty toteuttamaan kestävän kehityksen edistämistä hyvien käytänteiden kuvausten perusteella, joita voidaan mallintaa muihinkin ammattikeittiöihin. Tutkimuksen kohteeksi valittiin KestITÄ-hankkeen Ekotehokas ammattikeittiö- koulutukseen osallistuneiden joukosta neljä erityyppistä kestävän kehityksen toimintatapaa; biojätteen vähentämiskampanja, vedetön ammattikeittiösiivous, kestävät elintarvikehankinnat sekä energiankulutuksen mittausjärjestelmä.
Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu kestävän kehityksen yleisestä osasta ja käsitteiden määrittelystä sekä julkisten ruokapalveluiden yleisestä tilanteesta Suomessa. Lisäksi teoriaosassa käsitellään ruokapalveluiden ympäristövaikutuksia ja niiden hallintaa.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, teemahaastatteluna neljässä erilaisessa julkisessa keittiössä ja haastateltavina olivat KestITÄ-hankkeen koulutuksiin osallistuneet ruokapalvelualan ammattilaiset. Kyseisten keittiöiden haastattelut toteutettiin maalis-toukokuun 2011 aikana. Opinnäytetyön liitteenä ovat tiivistetyt kuvaukset kestävän kehityksen hyvistä käytänteistä.
Tutkimuksen tulokset eli kestävän kehityksen hyvät käytänteet ovat hyödynnettävissä ja mallinnettavissa ammattikeittiöihin, jotka haluavat toimia ympäristövastuullisesti ja edistää kestävää kehitystä toiminnallaan.