Nurmirehusadon määrän ja laadun parantaminen: Keski-Soinin maidontuotantotila
Neste, Lauri (2020)
Neste, Lauri
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052814773
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020052814773
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin, miten nurmirehusadon määrää saataisiin suuremmaksi ja sadon laatua paremmaksi nurmen viljelyyn sekä sen korjuuseen, säilöntään ja varastointiin perehtyen. Nurmen viljelyssä tarkasteltiin viljelyn suunnittelua ja viljelykiertoa, viljelysmaiden kuivatusta, rakennetta ja viljavuutta, peltojen ravinnetalousasioita ja lannoitusta, nurmen perustamisen onnistumista ja täydennyskylvöjä sekä kasvinsuojelua. Nurmen korjuumenetelmistä ja -ajankohdasta, käytetyistä säilöntämenetelmistä, -toimenpiteistä ja -aineista sekä rehuhävikin seurannasta saatiin ymmärrystä nurmen korjuusta, säilönnästä ja varastoinnista. Selvitysmenetelminä olivat kohdetilan viljelijäparin haastattelu, tilan suunnitelmiin ja kirjanpitoon perehtyminen sekä erilaisten tutkimus- ja analyysitodistusten, karttojen sekä myyntiasiakirjojen ja -päällysmerkintöjen tulkinta ja analysointi.
Nurmen viljelyn sekä korjuun, säilönnän ja varastoinnin nykytilan selvittämisen jälkeen kohdetilalle koottiin useita kehittämisehdotuksia. Kehittämisehdotuksia annettiin viljelyn suunnitteluun ja viljelykiertoon, maan viljavuuden edistämiseen, ravinnetalouteen ja lannoitukseen, nurmen perustamiseen, korjuumenetelmiin, säilöntämenetelmiin ja -toimenpiteisiin sekä hävikin seurantaan.
Nurmen viljelyn sekä korjuun, säilönnän ja varastoinnin nykytilan selvittämisen jälkeen kohdetilalle koottiin useita kehittämisehdotuksia. Kehittämisehdotuksia annettiin viljelyn suunnitteluun ja viljelykiertoon, maan viljavuuden edistämiseen, ravinnetalouteen ja lannoitukseen, nurmen perustamiseen, korjuumenetelmiin, säilöntämenetelmiin ja -toimenpiteisiin sekä hävikin seurantaan.