KOULURUOKAILUN ONGELMIA : Miten kehittää yläasteen kouluruokailua
Keränen, Tarja (2011)
Lataukset:
Keränen, Tarja
Rovaniemen ammattikorkeakoulu Lapin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011110114140
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011110114140
Tiivistelmä
Suomessa kouluruokaa on tarjoiltu jo yli kuusikymmentä vuotta. Päivittäinen ilmainen lounasateria tarjoillaan esi–ja perusopetuksesta lähtien aina toisen asteen loppuun saakka. Suomen lisäksi ilmaista kouluruokaa tarjoillaan vain naapurimaassamme Ruotsissa. Arvostus kouluruokaa kohtaan on yläasteikäisillä oppilailla vähentynyt.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin Oulunsalon kunnan Pitkäkankaan koulukeskuksen yläasteen oppilaiden kouluruokailua. Tutkimuksessa pyritään löytämään vastauksia niihin seikkoihin joihin voidaan ruokapalveluhenkilöstön osalta kiinnittää huomiota.
Opinnäytetyössä käsitellään ohjeistusta, jota käytetään kouluruokailun järjestämisestä valtakunnallisesti sekä Oulunsalon kunnan omia ohjeistuksia ruokailun järjes-tämisestä. Ohjeistuksessa käsitellään turvallisuutta sekä terveellisyyttä ja verrataan annoksia lautasmalliin.
Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin kysely–ja havainnointitutkimusta. Kyselytutkimus tehtiin sähköisellä Zef–ohjelmalla. Havainnoinnissa keskityttiin seuraamaan oppilaiden ottamien salaatin, lämpimän ruoan, leivän ja ruokajuoman määriin verrattaessa lautasmallin mukaiseen annokseen.
Työn tuloksena saatiin tietoa siitä, mitä tämän päivän oppilaat haluaisivat kouluruokailussa tarjottavan. Ruokalista pitäisi monipuolistaa enemmän tämän päivän oppilaille mieleen. Tutkimustuloksista löytyi vastaukset kysymykseen, millä oppilaat korvaavat koululounaan, mikäli jättävät sen syömättä. Asiakaspalvelu kouluruokailussa nousi yhdeksi kehittämisen kohteeksi. Palvelutilanteessa pitäisi syntyä aitoa vuorovaikutusta oppilaiden ja keittiöhenkilökunnan välille.
Kouluruokailusta tulisi tehdä useammin tutkimuksia, jotta kaikki reaaliaikainen tietämys oppilaiden mielipiteistä saataisiin keittiöhenkilökunnan tietoon. Kouluruoan arvostusta pitää saada nostettua, jotta kaikki kävisivät ruokailemassa. Opettajien ja muiden henkilökunnan läsnäolo yläkoululaisten ruokailussa rauhoittaisi ruokailutilannetta. Aikuisten esimerkki hyvistä ruokailutavoista kannustaisi oppilaita ruokailemaan.
Avainsana(t) yläaste, kouluruokailu, ruokailutilan ahtaus, ruokai-luaikataulu
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin Oulunsalon kunnan Pitkäkankaan koulukeskuksen yläasteen oppilaiden kouluruokailua. Tutkimuksessa pyritään löytämään vastauksia niihin seikkoihin joihin voidaan ruokapalveluhenkilöstön osalta kiinnittää huomiota.
Opinnäytetyössä käsitellään ohjeistusta, jota käytetään kouluruokailun järjestämisestä valtakunnallisesti sekä Oulunsalon kunnan omia ohjeistuksia ruokailun järjes-tämisestä. Ohjeistuksessa käsitellään turvallisuutta sekä terveellisyyttä ja verrataan annoksia lautasmalliin.
Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin kysely–ja havainnointitutkimusta. Kyselytutkimus tehtiin sähköisellä Zef–ohjelmalla. Havainnoinnissa keskityttiin seuraamaan oppilaiden ottamien salaatin, lämpimän ruoan, leivän ja ruokajuoman määriin verrattaessa lautasmallin mukaiseen annokseen.
Työn tuloksena saatiin tietoa siitä, mitä tämän päivän oppilaat haluaisivat kouluruokailussa tarjottavan. Ruokalista pitäisi monipuolistaa enemmän tämän päivän oppilaille mieleen. Tutkimustuloksista löytyi vastaukset kysymykseen, millä oppilaat korvaavat koululounaan, mikäli jättävät sen syömättä. Asiakaspalvelu kouluruokailussa nousi yhdeksi kehittämisen kohteeksi. Palvelutilanteessa pitäisi syntyä aitoa vuorovaikutusta oppilaiden ja keittiöhenkilökunnan välille.
Kouluruokailusta tulisi tehdä useammin tutkimuksia, jotta kaikki reaaliaikainen tietämys oppilaiden mielipiteistä saataisiin keittiöhenkilökunnan tietoon. Kouluruoan arvostusta pitää saada nostettua, jotta kaikki kävisivät ruokailemassa. Opettajien ja muiden henkilökunnan läsnäolo yläkoululaisten ruokailussa rauhoittaisi ruokailutilannetta. Aikuisten esimerkki hyvistä ruokailutavoista kannustaisi oppilaita ruokailemaan.
Avainsana(t) yläaste, kouluruokailu, ruokailutilan ahtaus, ruokai-luaikataulu