Henkilöstökertomus : Case: Jumbon Ravintolamaailma
Bobba, Mira (2011)
Bobba, Mira
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011101313767
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011101313767
Tiivistelmä
Henkilöstö on yksi tärkeimmistä yrityksen voimavaroista. Henkilöstön merkitys kasvaa yhä edelleen kiristyvän kilpailun ilmapiirissä, jossa osaaminen on menestyksen avaintekijä. Henkilöstövoimavarat tuovat yritykselle sitä kilpailuetua, jota kilpailijoiden on vaikea, ellei jopa mahdotonta, kopioida.
Usein ajatellaan, että yrityksen liikekirjanpidosta nähdään tekijät, joilla tehdään tulosta. Kirjanpitojärjestelmä ja yrityksen laskentatoimi perustuvat kuitenkin hyvin konkreettisiin tekijöihin, jolloin henkilöstön merkitystä ei huomioida lainkaan. Nykyajan tietoyhteiskunta tarvitsee tietoa myös yrityksen henkisistä varoista, sillä osaaminen ja työkyky luovat yritykselle erityistä markkina-arvoa. Osakemaailmassa huomataan selvä ero yrityksen kirjanpidollisessa arvossa ja sen markkina-arvossa. Ero johtuu yrityksen tietotaidosta ja henkisestä pääomasta. Näiden tekijöiden huomioimiseksi ja laskemiseksi on kehitetty tilinpäätöstä mukaileva henkilöstötilinpäätös.
Henkilöstötilinpäätös sisältää kolme osiota: henkilöstötuloslaskelman, henkilöstötaseen ja henkilöstökertomuksen. Henkilöstötilinpäätöksen kaksi ensimmäistä osaa keskittyvät henkilöstön arvon mittaamiseen luvuilla. Henkilöstökertomuksessa puolestaan käsitellään yrityksen henkilöstörakennetta sekä henkilöstön osaamista, kehitystä ja työkykyä. Usein myös työtyytyväisyystekijät on otettu huomioon kertomuksessa.
Tässä produktityyppisessä opinnäytetyössä laadittiin henkilöstökertomus HOK-Elanto -konserniin kuuluvalle Jumbon Ravintolamaailmalle. Kyseinen henkilöstökertomus oli ravintolakokonaisuudelle historian ensimmäinen. Projekti aloitettiin vuoden 2011 alussa ja tuotos valmistui heinäkuussa 2011. Jumbon Ravintolamaailmassa työskentelee noin 80 henkeä viidellä eri osastolla. HOK-Elanto julkaisee vuosittain koko henkilöstöään kuvaavan henkilöstökatsauksen, mutta siitä saatu tieto ei ole suoraan siirrettävissä yksittäiseen toimipaikkaan. Toimipaikkaan tehty tutkimus oli siten tervetullut niin johdon kuin henkilöstön puolesta. Henkilöstökertomuksen on tarkoitus olla johdon päätöksenteon apuväline, ja tavoitteena on saada siitä vuosittainen raportointimalli toimipaikalle.
Usein ajatellaan, että yrityksen liikekirjanpidosta nähdään tekijät, joilla tehdään tulosta. Kirjanpitojärjestelmä ja yrityksen laskentatoimi perustuvat kuitenkin hyvin konkreettisiin tekijöihin, jolloin henkilöstön merkitystä ei huomioida lainkaan. Nykyajan tietoyhteiskunta tarvitsee tietoa myös yrityksen henkisistä varoista, sillä osaaminen ja työkyky luovat yritykselle erityistä markkina-arvoa. Osakemaailmassa huomataan selvä ero yrityksen kirjanpidollisessa arvossa ja sen markkina-arvossa. Ero johtuu yrityksen tietotaidosta ja henkisestä pääomasta. Näiden tekijöiden huomioimiseksi ja laskemiseksi on kehitetty tilinpäätöstä mukaileva henkilöstötilinpäätös.
Henkilöstötilinpäätös sisältää kolme osiota: henkilöstötuloslaskelman, henkilöstötaseen ja henkilöstökertomuksen. Henkilöstötilinpäätöksen kaksi ensimmäistä osaa keskittyvät henkilöstön arvon mittaamiseen luvuilla. Henkilöstökertomuksessa puolestaan käsitellään yrityksen henkilöstörakennetta sekä henkilöstön osaamista, kehitystä ja työkykyä. Usein myös työtyytyväisyystekijät on otettu huomioon kertomuksessa.
Tässä produktityyppisessä opinnäytetyössä laadittiin henkilöstökertomus HOK-Elanto -konserniin kuuluvalle Jumbon Ravintolamaailmalle. Kyseinen henkilöstökertomus oli ravintolakokonaisuudelle historian ensimmäinen. Projekti aloitettiin vuoden 2011 alussa ja tuotos valmistui heinäkuussa 2011. Jumbon Ravintolamaailmassa työskentelee noin 80 henkeä viidellä eri osastolla. HOK-Elanto julkaisee vuosittain koko henkilöstöään kuvaavan henkilöstökatsauksen, mutta siitä saatu tieto ei ole suoraan siirrettävissä yksittäiseen toimipaikkaan. Toimipaikkaan tehty tutkimus oli siten tervetullut niin johdon kuin henkilöstön puolesta. Henkilöstökertomuksen on tarkoitus olla johdon päätöksenteon apuväline, ja tavoitteena on saada siitä vuosittainen raportointimalli toimipaikalle.