Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin potilasateriat hoitohenkilökunnan näkökulmasta
Pohjalainen, Päivi (2020)
Pohjalainen, Päivi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112624414
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020112624414
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aihe löytyi helposti, sillä tutkimusta potilasruoan laadusta hoitohenkilökunnan näkökulmasta ei Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ole aiemmin tehty. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää hoitohenkilökunnan näkökulmasta, minkälaisena he kokevat potilaille tuotetun ruoan laadun. Onko laadussa tapahtunut muutoksia ulkoistamisen jälkeen sekä minkälaisia muutoksia on havaittu. Tutkimusmenetelmiä oli kolme: kyselyt, haastattelut ja omat kokemukset ja havainnot. Kyselyt lähetettiin vastaajille sähköpostilla ja haastattelut toteutettiin potilasosastolla parihaastatteluna. Kyselyyn vastaaminen ja haastatteluun osallistuminen perustui vapaaehtoisuuteen.
Tutkimuksessa ilmeni, että oman ruokapalvelutoiminnan siirtyminen ulkoiselle toimijalle on aiheuttanut muutoksia potilasruoan ja vihannesten laadussa. Laadun muutoksia oli havaittavissa ruoan ulkonäössä ja rakenteessa sekä tuoretuotteissa. Tulokset olivat heikompia potilasosatoilla, joissa oli paljon erilaisia toiveita ja parempia niillä osastoilla, joilla ei juurikaan toiveita esiintynyt. Palveluntuottajan toimintaan oltiin tyytyväisempiä vähän pyyntöjä olevilla osastoilla.
Potilasruoan laatua tarkasteltaessa nähdään, että ulkoistamisen jälkeen potilaille tarjottavan ruoan laatu on hoitohenkilökunnan mielestä muuttunut. Laadun muutokset ovat tulleet esille pääasiassa tuoretuotteissa ja ruoan ulkonäössä sekä maussa. Tulosten perusteella potilasruoan ulkonäköön tulisi kiinnittää huomiota huomioimalla värimaailma. Tuoretuotteiden laadun varmistamiseksi tilaus- ja varastointitoimintaa tulisi tarkentaa sekä lisäksi kausituotteiden käyttöä lisätä
Tutkimuksessa ilmeni, että oman ruokapalvelutoiminnan siirtyminen ulkoiselle toimijalle on aiheuttanut muutoksia potilasruoan ja vihannesten laadussa. Laadun muutoksia oli havaittavissa ruoan ulkonäössä ja rakenteessa sekä tuoretuotteissa. Tulokset olivat heikompia potilasosatoilla, joissa oli paljon erilaisia toiveita ja parempia niillä osastoilla, joilla ei juurikaan toiveita esiintynyt. Palveluntuottajan toimintaan oltiin tyytyväisempiä vähän pyyntöjä olevilla osastoilla.
Potilasruoan laatua tarkasteltaessa nähdään, että ulkoistamisen jälkeen potilaille tarjottavan ruoan laatu on hoitohenkilökunnan mielestä muuttunut. Laadun muutokset ovat tulleet esille pääasiassa tuoretuotteissa ja ruoan ulkonäössä sekä maussa. Tulosten perusteella potilasruoan ulkonäköön tulisi kiinnittää huomiota huomioimalla värimaailma. Tuoretuotteiden laadun varmistamiseksi tilaus- ja varastointitoimintaa tulisi tarkentaa sekä lisäksi kausituotteiden käyttöä lisätä