Alakarppia a la cartelle : Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja sen käyttäminen ravintolassa
Kokko, Eevaliisa; Paturi, Juhana (2009)
Kokko, Eevaliisa
Paturi, Juhana
Pirkanmaan ammattikorkeakoulu
2009
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906043679
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200906043679
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli löytää mahdollisia keinoja hyödyntää vähähiilihydraattista ruokavaliota ravintolassa. Työssä esitellään Suomen valtion viralliset ravitsemussuositukset sekä käydään läpi erilaisia vähähiilihydraattisia ruokavalioita. Vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa hiilihydraattien saanti minimoidaan ja sokeritasapainosta pidetään huolta.
Työssä suoritetaan vertailua valtion virallisen ravitsemussuosituksen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion välillä. Työn pohjana on ollut kahden erilaisen mallin toteuttaminen ravintolassa: vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyntäminen suurille ryhmille kokoustarjoilutyyppisessä ravintolatoiminnassa sekä pienemmille ryhmille a la carte- tyyppisessä ravintolatoiminnassa. Näiden mallien pohjana on käytetty kahden hyvin erityyppisen yrityksen liikeideaa, toiminta-ajatusta ja mahdollisuuksia tehdä tulosta, mahdollisesti tulevan trendin pohjalta.
Yllättävintä työssä oli valtava kuilu, joka valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien osapuolten välillä vallitsee ja joka usein aiheuttaa voimakkaita tunteenpurkauksia ja riitoja. Ravintolakäyttöä ajatellen neutraali suhtautuminen asiaan ja asiakkaaseen tuo ravintolaan molemmat asiakasryhmät.
Työssä suoritetaan vertailua valtion virallisen ravitsemussuosituksen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion välillä. Työn pohjana on ollut kahden erilaisen mallin toteuttaminen ravintolassa: vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyntäminen suurille ryhmille kokoustarjoilutyyppisessä ravintolatoiminnassa sekä pienemmille ryhmille a la carte- tyyppisessä ravintolatoiminnassa. Näiden mallien pohjana on käytetty kahden hyvin erityyppisen yrityksen liikeideaa, toiminta-ajatusta ja mahdollisuuksia tehdä tulosta, mahdollisesti tulevan trendin pohjalta.
Yllättävintä työssä oli valtava kuilu, joka valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavien osapuolten välillä vallitsee ja joka usein aiheuttaa voimakkaita tunteenpurkauksia ja riitoja. Ravintolakäyttöä ajatellen neutraali suhtautuminen asiaan ja asiakkaaseen tuo ravintolaan molemmat asiakasryhmät.